(Tønsbergs Blad)

Mandag ettermiddag vedtok pris- og stipendkomiteen at Vestfold Fylkeskommunes Kunstnerpris for 2017 blir tildelt forfatter, Ingvar Ambjørnsen.

Ambjørnsen får prisen i forbindelse med åpningen av Litteraturuka i Vestfold, den 6. november.

LES OGSÅ: Fristen nærmer seg for Ambjørnsenprisen

Mer knyttet til Larvik og Vestfold

Da avisen ringte prisvinneren mandag kveld, var det en svært glad vinner som tok telefonen.

– Dette er veldig hyggelig og uventet. Har ikke gått og tenkt på dette, så det var en veldig hyggelig melding å få, sier Ingvar Ambjørnsen.

Ambjørnsen forteller at han setter stor pris på prisen.

– Jeg er jo mer knyttet til Larvik og Vestfold nå enn da jeg var yngre. Jeg er mye mer rundt i fylket nå. Det er jeg fordi jeg liker meg her. Nettopp derfor synes jeg det er hyggelig å få oppmerksomhet fra fylket jeg kommer fra. Det er kult å få et skulderklapp fra dine egne, sier forfatteren og legger til:

– Jeg fortsetter å skrive uavhengig av om jeg får priser eller ikke. Men det er klart at alle mennesker setter pris på å bli sett. Det er en fin impuls på at det du gjør blir lest og verdsatt.

14 kandidater

– Kunstnerprisen er en honnørpris som tildeles en profesjonell kunstner med stor betydning for Vestfolds kulturliv. Formålet er å yte honnør og støtte prisvinnerens kunstneriske virksomhet. I år sendte vestfoldingene inn 14 forslag på kandidater. Vi gratulerer Ingvar Ambjørnsen med en velfortjent pris.

Det sier Ellen Eriksen, leder for pris- og stipendkomiteen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Elling dukker opp overalt og nå kommer ny roman

– Bredt internasjonalt publikum

Dette er juryens begrunnelse:

«Ingvar Ambjørnsen er en svært produktiv forfatter. Hans 40 år lange forfatterskap har nådd et stort og bredt internasjonalt publikum, med sin svarte humor og treffende person- og miljøskildringer. Han har utgitt bøker i flere sjangre – romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. Hans store gjennombrudd kom med romanen Hvite niggere (1986). Ambjørnsens bøker er utgitt i 31 land. Hele ni av bøkene hans er filmatisert, flere med stor suksess. Den første Elling-filmen ble Oscar-nominert, og ulike teateroppsetninger av Elling spilles i dag et sted i verden, til enhver tid.

Ingvar Ambjørnsen ble i november 2009 utnevnt til æresborger av hjembyen Larvik, og har gjennom de 12 årene fra 2005 til 2017 vært stadig mer aktiv i kulturlivet både i Larvik og i Vestfold for øvrig. Spesielt gjennom hans mangeårige interesse for og deltakelse i Litteraturuka i Vestfold, har Ingvar Ambjørnsen bidratt til å løfte fram Vestfold i en nasjonal sammenheng.

Ingvar Ambjørnsen har de senere årene vært en aktiv formidler i sitt hjemfylke, spesielt gjennom Litteraturuka i Vestfold, kulturprogrammet Arbeidslivets KulturSeilas og hans initiativ til den regionale Ambjørnsenprisen, som er rettet mot unge skrivetalenter.

Ingvar Ambjørnsens forfatterskap har preget flere generasjoner lesere. Hans genuine ønske om å bidra i kulturlivet i Vestfold er av stor betydning. Hans forfatterskap gjøres lett tilgjengelig for lesere i flere generasjoner, og bidrar til å skape stolthet og tilhørighet til kulturfylket Vestfold».

Forfatteren får en pengepremie på 75 000 kroner.

LES OGSÅ: Nå kan du se hvem som kommer på veggen!