(Tønsbergs Blad)

1. november er den kristne helligdagen All Hallow’s Day, eller på norske allehelgensdag, og kvelden før er altså All Hallows Eve som er blitt forkortet till halloween.  I følge Forskning.no finner vi opprinnelsen til halloween-feiringen finner blant irske og britiske innvandrere til USA på midten av 1800-tallet. De tok med seg en lang hedensk og kristen tradisjon knyttet til død og gjenfødsel. Den moderne halloween feiringen startet i USA for 150 år siden, og kom først til Norge på 2000-tallet.

 I dag er halloween elsket og hatet.  Her har vi samlet gode tips til de som ikke får nok av halloween, og noen overlevelsesstrategier til de som fint klarer seg uten.

Når går du knask eller knep?

Selv om det er fristende å gå være tidlig ute i helga, er det mandag 31. oktober hvor selve knask eller knep vandringen er tilatt. Feiringer hjemme kan man ta i helga, men selve godterijakten må utsettes til mandag.

Hva skal jeg kle meg ut som?

Du kan kle deg ut som hva som helst.  Tradisjonelt velger mange et skummelt tema, men det er like vanlig å være prinsesse eller  superhelter. 

Makupartist viser deg sminketips til halloween.

Unngå klovnemasker

Flere steder i Norge har folk i høst kledd seg ut ut som klovner for å skremme andre. Blant annet her i Vestfold kjenner politiet til flere hendelser.  Derfor er det mange og voksne som er  redde for klovner.  Espen Molland, er eder i politiets ungdomsgruppe i Sandefjord, og håper barn og unge dropper klovnemaska. Han oppfordrer alle butikker og nettbutikker som selger klovnemasker, om å stoppe salget.

Hvor kan jeg gå?

De som vil ha halloween-besøk, setter ofte ut tente lys. Da er du velkommen til å ringe på.

Hva om jeg ikke vil ha besøk?

Da stenger du av alt utelys. Det skal sikre deg mot små monstre på døra.

Hva om jeg vil feire halloween uten skrekk og gru?

Konseptet HalloVenn er et norsk, alternativ til den amerikanske halloween. I år feires HalloVenn både i  Tønsberg og Holmestrand, Sande og Tjøme.

Barnevaktens beste tips for en bra Halloween fest

1. Snakk med barna om hva Halloween er. Hvor feiringen kommer fra, og om hvordan Halloween feires i USA. 

2. Unngå at barn kler seg ut i de mest groteske maskene og kostymene. Bruk heller tid sammen på å lage artige kostymer og effekter.

3. Fortell de største barna at det finnes små barn som kan bli skremt av skumle masker. Få dem til å ta hensyn, og ta av seg maskene hvis de møter barn som blir redde. 

4. Gå gjerne sammen med småbarna dine dersom dere velger å markere Halloween. 

5. Ikke la små barn åpne døra når det ringer på. Det finnes eksempler der barn har blitt veldig redde etter å ha møtt groteske skikkelser i døråpningen. 

6. Hvis du ikke ønsker å delta i feiringen, kan du henge opp en hyggelig lapp om dette på utedøra.

7. Hvis barn skal på besøk eller på fritidsaktiviteter denne kvelden, så kjør dem dit selv og hent dem etterpå. 

8. Dersom barna skulle bli skremt, så snakk med dem om opplevelsen. 

9. Å tenne på søppelkasser, kaste egg og gjøre annet hærverk hvis du ikke får snop hos noen, har ingenting med Halloween å gjøre.

Kilde Barnevakten.no