LIKØR MED FARGE: Flere typer bær kan gi deg en likør med vakker, rød farge.
Kirvil Håberg Allum

Lag din egen likør på 1-2-3

Det er ikke alle som vokser opp i dag, som har ei bestemor, som rører i syltetøygryter, som serverer hjemmelaget saft og lunken fruktsuppe med pisket krem.
Publisert

Mange av de gamle tradisjonene med å bruke frukt og bær også etter at sesongen er over, er passé.

Heldigvis har vi sosiale medier og nettsøk, som hjelper oss med å dele gamle oppskrifter og erfaringer med ting vi aldri lærte.

Hjemmelaget i vinden

I vår verden i dag, kan det meste kjøpes for penger. Men det som kanskje imponerer naboen eller venner mer en dyre gaver, er når vi lager noe selv, eller når vi har brukt av den dyrebare tiden vår til å produsere noe uten de helt store forutsetningene.

Med dette som bakteppe er det bare å ta tak i den neglisjerte rabarbraplanta ved siden av redskapsboden i hagen, for så å ikke bare høste den – men også heder og ære i vennekretsen rundt juletider eller litt før.

Slik gjør du

Det er så enkelt at selv far kan klare dette. Handlelista er kort og du behøver ikke bruke mye tid.

Kutt ned det du har av rabarbra i hagen, eller kjøp valgfri frukt eller bær i butikken sammen med sukker og nøytral, sterk sprit. Vil du heller lage saft så har du oppskriften på dette under. Vær oppmerksom på at saften ikke har så lang holdbarhet, men du kan fryse den ned.

Oppskrift på rabarbrasaft

Ingredienser: 1,5 kilo rabarbra, 1,5 liter  vann, 500 gram sukker

Slik gjør du: Skyll rabarbrastilkene og skjær dem i små biter. Putt dem i en kjele og hell over vannet. Kok til rabarbraen har delt seg i tråder. Kjøl ned litt og sil av. Vask kjelen og hell over saften, rør så inn sukkeret. Kok opp og rør rundt til alt sukkeret har løst seg opp.

(Saken fortsetter under bildet)

SMAKFULLT: Du kan også lage saft av rabarbraen din.

SMAKFULLT: Du kan også lage saft av rabarbraen din. Foto:

Når du har ingrediensene og krukker med lokk i hus er det bare å sette i gang. Du kan få kjøpt krukker med lokk og småflasker flere steder.

Oppskrift: 4 deler hakkede rabarbrastilker eller annen frukt eller bær, fyll på med 3 deler sukker og 3 deler vodka (60%). Skal stå i fire uker før avsiling - så i minimum fire nye uker.TIPS: Dersom du ikke liker likør som er så sterk, kan du tynne ut drikken med kokt vann.

1. Først bør du vaske glass, lokk, flasker, strikker og korker. Du steriliserer dem ved enten å koke dem i rent vann i to til tre minutter eller å ha vann i en langpanne i stekeovnen og legge alt på en rist i 20 minutter på rundt 150 grader.

2. Kutt opp frukten og bland sammen alt. Se gjerne videoen i toppen av saken.

3. La blandingen stå i fire uker. Sil av frukten og ha likøren over i småflasker. Så skal alt stå i minimum fire uker til.

Det lønner seg å bruke sterk sprit, fordi denne trekker ut mest av smak fra frukten.

Se bildeserie og få fler tips:

Velger du å lage jordbærlikør kan det lønne seg å bytte ut sukkeret med sirup. Til 1 liter jordbær bruker du 4 dl lys sirup og 3,5 dl nøytralt brennevin. 

LES OGSÅ: Bli kvitt frukt, bær og den dårlige samvittigheten

Oppskrift på rabarbralikør:

Hakk opp 4 deler rabarbrastilker eller annen frukt/bær

Fyll på i stor krukke med 3 deler sukker og 3 deler vodka (60%)

Blandingen skal stå i fire uker før avsiling

Ha likøren over på flasker og la den stå i minimum fire nye uker.

TIPS: Dersom du ikke liker likør som er så sterk, kan du tynne ut drikken med kokt vann.

LES OGSÅ: Her er bærvarselet!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.