VESTFOLD: Meteorologene har gitt det ekstreme lavtrykket navnet "Nina", og overvåker uværet på vei inn over Sør-Norge i helgen, skriver Moss Avis.

SISTE: Tønsberg kommune ber folk holde seg inne i kveld og i natt.

– Tønsberg kommune anmoder sine innbyggerne om å holde seg innendørs og hjemme, skriver de på kommunens hjemmeside.

Det er særlig Vest- og Sørlandet som rammes hardest, og i verste fall kan uværet komme helt opp i orkan styrke. Også på Østlandet vil uværet merkes godt, ifølge værekspertene.

Vinden kan antageligvis komme opp i kuling styrke, og det ventes cirka en meter høyere vannstand på grunn av stormflo, skriver Fredrikstad Blad.

Blir ille

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Rafale Escobar Løvdahl, bekrefter at det vil bli et skikkelig ruskevær kommende natt.

– Dette kommer til å bli ille, sier meteorologen.

– Vinden har allerede begynt og ute ved Færder og Svenner ble det målt sterk kuling klokken 13. Vinden vil blåse vest/nordvest og det kommer gradvis utover ettermiddagen og kvelden, sier Løvdahl.

Han sier det kommer til å gi seg utover natten, men at det kan være en fordel å sikre løse gjenstander.

Høy vannstand

Meteorologen bekrefter at vannstanden vil stige i Vestfold den nærmeste tiden, men at det ikke vil være ekstreme vannmengder.

Vi regner med vannstand på mellom 80 og 110 cm over det som er oppgitt i tidevannstabellen, sier han.

– Båteiere i hele Vestfold som ikke har tatt opp båten, bør sjekke fortøyningene, sier operasjonsleder Kjetil Indahl i Vestfold politidistrikt.

Vestfold-politiet oppfordrer også alle til å sjekke og sikre løse eiendeler, da det er meldt vindkast fra vest omkring 30 meter i sekundet.

Forsikringbransjen ønsker å minimere skadene, og oppfordrer folk til å passe på eiendeler som er værutsatt, skriver Fredriksstad Blad.

– Vi kan håpe det beste, men frykter det verste. Selv om meteorologene fremdeles er litt usikre på hvor voldsomt uværet vil bli og akkurat hvor det vil ramme verst, tar vi ingen sjanser og går ut og ber folk ta forholdsregler, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i forsikringsselskapet If.

– Av erfaring fra tidligere ekstremvær vet vi at det lønner seg å være føre var. Derfor høyner vi i beredskapen i skadeapparatet vårt for å være godt forberedt hvis de verste prognosene skulle slå til, sier Berge.

Han ber folk følge godt med på værvarslene, og gjøre forberedelser som å sikre eiendeler utendørs, og sjekke at hustaket er helt.