Gå til sidens hovedinnhold

Politiet kobler innbrudd og tyverier til «døve» dørselgere

Artikkelen er over 6 år gammel

Politiet advarer folk mot «døve» dørselgere og ber om tips.

(Tønsbergs Blad)

– Det er «døve» dørselgere i vår region nå, sier leder Odd Skei Kostveit i politiets Grenseløs-enhet, som jobber mot mobile vinningskriminelle.

«Politiet i Vestfold, Buskerud og Telemark setter grove tyverier fra boliger i sammenheng med døve dørselgere, og ber folk om å avvise disse og være oppmerksom på uvanlig trafikk av biler eller personer i boligområdene en tid framover» skriver Vestfold politidistrikt i en pressemelding.

– De lurer sånn sett folk, men vi er mer bekymret for at de også kan drive annen kriminalitet, sier Kostveit.

Han sier slike dørselgere kan være på utkikk etter hvor det er montert innbruddsalarmer, hvor det bor eldre mennesker,

Selger bilder og trefigurer på dørene

Ved flere kontroller skal det være avdekket at personer som gir seg ut for å være døve dørselgerne både kan høre og snakke.

– Når vi har fått meldinger om «døve» dørselgere i enkelte områder og reist ut, ser vi at de snakker sammen, har mobiltelefoner og i ett tilfelle øretelefoner hengende rundt halsen, forteller Kostveit.

«Det er en påfallende sammenheng mellom observasjoner av slike selgere og senere grove tyverier i våre nabodistrikter» står det i pressemeldingen.

Personene politiet mistenker for å rekognisere hvilke boliger de senere skal bryte seg inn i, skal ha solgt bilder og trefigurer på dørene. Norges Døveforbund tar sterkt avstand fra at noen misbruker det å være døv i den settingen.

– Det er viktig å understreke at det kan finnes døve dørselgere. Men vi har kontrollert med Norges Døveforbund og de selger ikke hjemmelagede bilder og trefigurer, fastslår Kostveit.

Politiet ønsker å forebygge flere kriminelle hendelser av denne typen og kan kontaktes på telefon 02800 dersom du observerer tilsynelatende døve selgere.

LES OGSÅ: Mor (46) stjal og spilte bort sønnens arvepenger

Ingen siktet så langt

Politiet har så langt ikke siktet noen i saken. I tilfellene der de mistenker at dørselgere spiller døve for så å gjøre innbrudd senere, dreier det seg om utenlandske personer av ulike nasjonaliteter.

I Asker og Bærum er det nylig meldt om flere innbrudd få dager etter at døve dørselgere har vært på døra. Verdisaker som gull, smykker, sølvtøy, dyre klær og småelektronikk er stjålet. I tillegg kommer de materielle skadene etter innbruddet. Ifølge Kostveit kommer summen det er stjålet for ofte opp i «flere tiltusener» per innbrudd.

– Vi ber folk være ekstra forsiktige i første omgang, men ønsker samtidig tips for å samle informasjon. Da klarer vi kanskje å forebygge at folk kommer hjem til robbet hus. Kjennemerke på biler er ganske vesentlig for oss, sier Kostveit.

LES OGSÅ: Dette bør du vite før du handler julegaver på nettet

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.