To gode og ett dårlig alternativ for Vestfold

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Norgeskartet er i endring, og en spennende kommunereform og regionreform kan komme til å stå igjen som en av de viktigste endringene i offentlig sektor på mange tiår.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er på høy tid og åpner for store muligheter, men også store fallgruver hvis man ikke følger med i timen.

Regionreformen kommer til å bli et viktig veiskille for Vestfold. Det finnes sannsynligvis tre alternativer, to gode og ett dårlig.

Hvis vi skal legge mest vekt på muligheter for å beholde regionale administrasjoner, og være sentrum i en ny region, er en region bestående av Buskerud, Telemark og Vestfold mest nærliggende.

Det vil være en region som allerede har utstrakt samarbeid, mye til felles, men også bli en utfordring for Vestfold som er vant til små forhold i kystnære samfunn og korte avstander.

Utfordringen er at Buskerud ikke nødvendigvis ser på Telemark og Vestfold som de naturlige å slå seg sammen med, og med erfaring fra politireformen kan det hende de frykter at de skal tape enda flere slag om lokalisering av administrasjonssentrum.

De ser derfor også mot en region rundt Oslo og Oslofjorden. Dette er et problem for Vestfold, men det åpner også for en mulighet. Vestfold er i pendleravstand til Oslo, og har minst like mye til felles med deler av Akershus, Østfold og sentrale deler av Buskerud, som de har med første alternativ. Næringslivet er rettet mot det sentrale Østlandet, vi har to regionale og nasjonal flyplass.

Og store deler av området vil ha dobbeltspor om relativt kort tid.

Det blir nok vanskelig for Vestfold å vinne kampen om administrasjonssentrum i en slik region, men å være en del av en så attraktiv region kan potensielt mer enn kompensere for dette.

Siste alternativ er at Vestfold og Telemark blir stående alene, og da potensielt måtte slå seg sammen med Agder for å bli store nok.

Dette alternativet har få om noen fordeler for Vestfold. Naturlig sentrum blir enten Grenland eller Kristiansand, og vi blir en samling av unaturlige partnere med veldig lite til felles. Dette må vi unngå.

Derfor er det nå utrolig viktig at våre politikere er våkne og griper muligheten. Vestfold må aktivt søke de to alternativene som gir oss spennende muligheter, vi må derfor åpne for å bli en del av en ny region rundt Oslofjorden i tillegg til den fylkeskommunen i dag har sagt de ønsker.

Fremtiden er lys.

men det gjelder å gripe mulighetene før man står igjen på perrongen med lua i hånda.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken