Fylkesmann Olsen: Ber kommunene unngå økonomisk baksmell

UNNGÅ BAKSMELL: Fylkesmann Per Arne Olsen mener kommunen i Vestfold kan glede seg over en vekst i kommunesektoren sine frie inntekter på 4 millliarder kroner i 2017. Men ber likevel kommunene være forsiktige.

UNNGÅ BAKSMELL: Fylkesmann Per Arne Olsen mener kommunen i Vestfold kan glede seg over en vekst i kommunesektoren sine frie inntekter på 4 millliarder kroner i 2017. Men ber likevel kommunene være forsiktige. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Selv om det blir mer penger i kommunekassa, oppfordrer fylkesmann Per Arne Olsen kommunene i Vestfold til måtehold i 2017.

DEL

(Tønsbergs Blad) Regjeringen foreslår å øke kommunenes inntekter med 4,075 milliarder kroner i neste års statsbudsjett. Dette er penger kommuner og fylkeskommuner fritt kan disponere uten føringer fra staten. Den økte rammen fordeler seg med 3,625 milliarder kroner til kommunene og 450 millioner kroner til fylkeskommunene.

I tillegg kan kommunene i Norge og Vestfold glede seg over penger fra høye skatteinntekter. Skatteveksten i 2016 har økt med 3,8 milliarder kroner, siden revidert nasjonalt budsjett.

- Men denne skatteveksten på 3,8 milliarder er en engangssum, sier Olsen.

-  Vår oppfordring til kommunene er derfor å vise måtehold i 2017. Binder kommunene disse midlene i varige forpliktelser, kan det bli vanskelig å følge opp disse senere. Invester de ekstra midlene i for eksempel et fond. På den måten unngår man en baksmell i 2017.

LES OGSÅ: Så mye får Vestfold til E18 og jernbane

Belønnes for sammenslåing  

Fylkesmannen Per Arne Olsen sier også at statsbudsjettet vil belønne kommunene i Vestfold som har vært effektive med å slå seg sammen. 

- Det vi også ser er at kommunene våre her i Vestfold gjør de rette tingene, blant annet i forhold til kommunale sammenslåinger. Selv om vi ikke vet eksakt hvor mye, vil det komme kompensasjon for dette  i budsjettet,  som kommer kommunene til gode.

- Er du fornøyd med budsjettet sett fra et kommunalt perspektiv?

- Jeg tenker at det er budsjett uten de store overraskelsene for kommunene.

Økning i frie midler

Fylkesordfører Rune Hogsnes, har fulgt med på budsjettframleggingen og er fornøyd på Vestfolds vegne.

- For meg er dette et gledelig budsjett. Det ser ut til at vi mottar ca. 20 millioner kroner mer i frie midler, noe som blant annet gjør at vi kan videreføre det gode nivået på tjenestene våre, og det er svært gledelig.

Artikkeltags