Vi er best i landet til å håndtere kriser

INFORMERTE: Frank Gran, leder av politiets ordensseksjon i Tønsberg, hadde en stor informasjonsjobb da det ble funnet en bombe på Vallø (som ses i bakgrunnen) fredag 17. mars i år.

INFORMERTE: Frank Gran, leder av politiets ordensseksjon i Tønsberg, hadde en stor informasjonsjobb da det ble funnet en bombe på Vallø (som ses i bakgrunnen) fredag 17. mars i år. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kommunene i Vestfold er best i landet på å ivareta innbyggernes sikkerhet i krisesituasjoner.

DEL

(Tønsbergs Blad) Da arbeidere kom over en udetonert bombe på Vallø i Tønsberg i  midten av mars visste kommunen akkurat hva de skulle gjøre for at ingen skulle bli skadet.

Innbyggerne ble evakuert. Politi og kommune gjennomførte informasjonsmøter. Tønsberg kommune innkvarterte innbyggerne på Quality hotell da arbeidet med å fjerne bomben tok tid.

LES OGSÅ: Valløbomben: Informasjonsansvaret ble tatt på alvor

Best i landet på beredskap

I likhet med resten av kommunene i Vestfold, har Tønsberg kommune en beredskapsplan, som bygger på en risiko- og sårbarhetsanalyse. Kommunene i Vestfold har også deltatt i kriseøvelser og er beredt til å ta ansvar for befolkningens trygghet.

Dette arbeidet gjør at kommunene i Vestfold inntar førsteplassen i en landsomfattende undersøkelse av hvordan kommuner oppfyller lovpålagte beredskapsoppgaver, skriver Fylkesmannen i Vestfold i en pressemelding.

PLUTSELIG KRISE: Denne bomben førte til evakuering av Vallø i Tønsberg fredag 17. mars i år.

PLUTSELIG KRISE: Denne bomben førte til evakuering av Vallø i Tønsberg fredag 17. mars i år.

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som har undersøkt i hvilken grad norske kommuner oppfyller de lovpålagte kravene til samfunnssikkerhet og beredskap. Kommunene i Vestfold fylke kommer altså samlet sett best ut av alle landets fylker.

– Dette er gledelig lesing, sier fylkesberedskapssjef Jan Helge Kaiser.

LES OGSÅ: Bombefunnet er en påminnelse om et av de dødeligste angrep på sivile under krigen

Må løse kriser kjapt

– Når en krise skjer, er det som oftest uklarhet, man har kort tid på handle på og krisen oppstår gjerne på tider av døgnet der ikke alle er på jobb, sier Kaiser.

BEST I LANDET: Vestfold er flinkest i landet på beredskap.

BEST I LANDET: Vestfold er flinkest i landet på beredskap. Foto:

Det imponerer fylkesberedskapssjefen at kommunene i Vestfold er best på beredskap i en periode der kommunene har stått midt oppe i krevende sammenslåingsprosesser.

– Dette viser at kommunene i Vestfold jobber systematisk og godt og klarer å holde beredskapsarbeidet ved like, sier Kaiser.

Vil samarbeide mer med frivillige

Undersøkelsen viser også at kommunene fortsatt har en del å hente. Målet er at lovens krav oppfylles 100 prosent.

Samarbeid mellom brannvesen og kommunens øvrige beredskapsarbeid er et eksempel på noe som kan bli bedre, et annet er å i enda større grad trekke med representanter for frivillige organisasjoner, næringsliv og bransjeforeninger når offentlige myndigheter planlegger for beredskap.

Kaiser trekker fram strømutfallet som rammet Lardal, Andebu og Larvik i november i fjor som et annen krise der beredskapen ble satt på prøve.

LES OGSÅ: Tusenvis mistet strømmen: – Jeg kan ikke huske en så omfattende feilsituasjon (+)

– Hendelsene i Vestfold i 2016, særlig strømutfallet i november, understreker hvor viktig et slikt samarbeid er, sier Kaiser.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken