Gå til sidens hovedinnhold

Vi er blitt absurd fattige

Sandefjord har de siste årene blitt gradvis fattigere målt i prosent av gjennomsnittet av norske kommuners skatteinntekter.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg sjekker stadig statistikken fra Kommunenes sentralforbund og får like vondt i magen hver gang.

Da jeg begynte i politikken i Sandefjord, i 2010, lå vi på 94 prosent av landsgjennomsnittet. I april i år var tallet 86 prosent. Det betyr at vi bare overlever på almisser fra inntektsfordelingssystemet fra andre kommuner.

Jeg tror det er to årsaker til at det har gått slik. Flertallet av politikere i byen vil ikke anerkjenne at vi har et problem, og viser til allverdens usaklig statistikk som ikke har noe med saken å gjøre, for å vise hva som tross alt er bra. Den andre årsaken er at de som erkjenner at dette går fryktelig galt ikke befinner seg mentalt i denne virkelighetens verden.

Sosialistene mener vi har for få statlige arbeidsplasser og at alt går så mye bedre, dersom befolkningen får et høyere utdanningsnivå.

Begge deler er såklart så godt som umulig å vedta på kommunalt nivå, dessuten er det ikke riktig. De kommunene som er rikere enn oss har blitt det pga et mer vitalt næringsliv.

Da vi var en av Norges rikeste kommuner var vi det fordi vi hadde Kosmos, Thor Dahl Shipping, Bulls tankrederi, SMI, Framnæs Mek og en stor underskog av underleverandører, ikke fordi vi hadde mange statlige arbeidsplasser.

Å tenke at det er en løsning at flere tar seg høyere utdannelse, fordi de med utdannelse i større grad er sysselsatte og tjener mer, er en tankefeil. En befolkning med en høyere utdanning er et resultat av et rikt næringsliv. Hvis man utdanner befolkningen til et høyere nivå, uten at de får jobb, så flytter de bare.

Sandefjord trenger en ny giv med lettelser i den kommunale inntektsskatten. Vi hadde det bedre alle sammen på 70- og 80-tallet, både fordi vi hadde næringslivsmotorer som drev kommunen fremover, men også fordi det gikk sport i å bedrive handel med svarte penger. Det er vanskelig i dag pga den digitale økonomien, og det er ikke tilrådelig å bryte loven. Men det er tilrådelig å stemme på et parti som vil la vanlige mennesker beholde mer av egne inntekter.

Vanlige mennesker og det private næringsliv vet hvordan vi skal få Sandefjord opp og frem igjen. Det gjør åpenbart ikke politikerne.

I gamle dager levde Nord-Norge kun på overføringer sørfra. Et par valg til med dagens politikere, og denne byen lever kun på nordlendingenes nåde.

Kommentarer til denne saken