Idrettsrådet har talerett, men ikke Sandefjord Kulturråd. Sistnevnte har lenge kjempet om å få de samme rettighetene, og onsdag kom de ett steg nærmere målet.

Da stemte flertallet i utvalget for at også de skal ha talerett. De som stemte mot var, ifølge Kulturrådet, Sp og to representanter fra Høyre.

– Dette er veldig viktig! Vi har følt oss kneblet når vi ikke har hatt samme muligheter som idrettsrådet. Hvis vi skal bli tatt på alvor på samme måte som dem, bør vi også ha talerett, sier leder i kulturrådet Elin Feen.

LES OGSÅ: Utested med mat til sekser på terningen legger ned: – Vi fikk til det vi ønsket, men hadde ikke nok gjester

Håper på talerett

Feen mener det har vært flere situasjoner de siste årene hvor rådet kunne trengt talerett.

– Ett eksempel var da utvalget diskuterte hva de skulle gjøre med pengene som var til overs i budsjettet i slutten av 2018. Det kom et forslag om å gi dem til idretten, og da kunne Idrettsrådet uttale seg, men ikke vi, sier hun og legger til:

– Dersom vi hadde hatt den samme muligheten, kunne vi blant annet ha funnet en rekke kulturelle formål som pengene kunne brukes på.

– Må vise at det er viktig

Nå håper Feen av forslaget om å gi Kulturrådet talerett blir vedtatt.

– Det er viktig at politikerne viser at kulturlivet er viktig for Sandefjord når de skal behandle saken videre, sier hun.

Kulturrådet har aldri hatt talerett i utvalget. For Idrettsrådets del ble det opprettet i forbindelse med avvikling av Stadionavtalene fra 1966 og Sandaravtalen fra 1976. Slik ble klubbene sikret representasjon samt møte- og talerett i «sitt hovedutvalg». Klubbene fant det senere mest hensiktsmessig å finne fram til én felles representant. De interne drøftelsene endte med at klubbene i 1984 ble enige om at én representant fra Idrettsrådet skulle stille opp i utvalgsmøtene.