Gå til sidens hovedinnhold

Vi som har vært på Cayman Islands

Mye er velordnet på Cayman Islands. Bortsett fra sol, strender, koraller, artige fisk og noen hyggelige mennesker, er det ikke mye annet å berette om. Eller?

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en nylig debatt om skatteparadiser ble argumenter avfeid med at motdebattanten ikke hadde vært på Cayman Islands. Heller ikke på Bermuda, et annet «velorganisert» land (i større grad enn Norge) hadde motdebattanten vært.

Hun hadde bare lest om temaet og landene i ei bok.

La oss ta noen andre aspekter ved livet.

Jeg har aldri vært på Galdhøpiggen, men vet at fjellet er 2.469 meter høyt. Det har jeg lest i ei bok, eller hørt på radio. Eller sett på fjernsyn.

Det fins mange andre fjell jeg ikke har besteget. Likevel kan jeg ut fra annen kunnskap si at Galdhøpiggen ikke er blant de mest spektakulære fjell i Norge.

Jeg har aldri lest Einstein og kan knapt de mest elementære fysiske likninger. Likevel kan jeg uten blygsel utrope ham til en av verdens fremste vitenskapsmenn, kanskje den største. Det har jeg lest i ei bok, hørt på radio og sett på fjernsyn.

Paris? Aldri vært der. Dessuten er ferdighetene i det franske språk begrensede. Skal vi likevel ta en quiz om Solkongen, året 1789, Versailles, giljotinen, Eiffeltårnet, Notre Dame og Tour de France?

Jeg kunne også deltatt i quizzer om Romerriket, om Tutankhamon, Putin, Angela Merkel og Barack Obama. Om andre verdenskrig og det britiske valgsystemet. Jeg har verken møtt de nevnte, opplevd begivenhetene eller kunnet gi min stemme for å beholde EU-medlemskapet.

Men jeg kan kommentere, mene, debattere, basert på kunnskap tilegnet gjennom bøker og andre kilder.

Mange har ikke møtt ordfører Bjørn Ole Gleditsch, men kan like fullt ha kunnskap og meninger om fyren. Det samme kan selvfølgelig sies om andre politikere.

Eller om skipsreder Herbjørn Hansson.

Jeg har møtt ordføreren. Jeg har møtt, snakket med og utvekslet meninger og synspunkter med Hansson. Det gir meg likevel ikke noen større rett eller tyngde til å mene noe om disse personene, enn andre som ikke har det.

Ok, da. Kanskje litt større tyngde.

Og jeg kan med større tynge enn mange andre si noe om Cayman Islands.

Jeg har vært der.

Cayman Islands ligger i Det karabiske hav og består av to større øyer og én mindre, totalt 264 kvadratkilometer. Den største, der langt de fleste av de nær 60.000 innbyggerene bor, heter Grand Cayman. Befolkningen består av 40 prosent med blandet etnisitet, 20 prosent av hvite, 20 prosent svarte og 20 prosent andre etniske grupper. Øygruppen er underlagt britisk juridiksjon, og en rekke amerikanere med sommerhus er ofte å se.

Langt oftere å se er cruiseturister. De fraktes i hopeteall fra oppankrede gigantskip inn til hovedstaden George Town. Det de får se på land er ikke mye å snakke om, men jeg kan nevne noen eksempler.

Her finnes norskeide Ugland House, et kontorbygg med en adresse for postkasseselskaper. Her finnes Aall Building, bygd med penger fra utenlandsformuen til Anders Jahre, den som skulle skjules ved hjelp av fiktive bakmenn, for så å bli urettmessig ervervet av én av disse bakmennene.

En formue i mangehundremillionersklassen, etter flere tiårs iherdig innsats og altfor kostbare utlegg, likevel skulle komme tilbake til der pengene (langt fra alt) hørte hjemme.

I Norge. I Sandefjord. Til gode offentlige formål og tjenester. Som Anders Jahre alltid var opptatt av å tilgodese.

Hadde det ikke vært for ukloke råd gitt av svikefulle rådgivere og «hjelpere».

Det nestbeste som kan sies om Cayman Islands er at golfinteresserte finner en ok bane å spille på, noen ok hoteller, mange flotte strender, noen ok restauranter og noen ok mennesker (minst tre av dem særdeles ok).

Det aller beste som kan sies om Cayman Islands er en båttur, der passasjerene blir utstyrt med døde blekksprut, maske, snorkel og svømmeføtter. Nede i det krystallkare vannet, spekket med koraller, kommer sekunder senere flokker av stingrays, en type rokker. De kommer «flyende» med sine vinger, med en lang pigg bak, vel vitende om hva som venter dem.


I ekstatisk spenning ligger du der, to-tre meter under vann, med den døde blekksspruten i ei utstrakt hånd, og venter på at fisken skal snappe maten med den underliggende munnen uten av hånda di.

Du har blitt beroliget på forhånd om at det ikke utgjør noen fare, at du ikke får bitt av fingre, ikke stukket av piggen. Likevel hviler det en frykt i dette første møtet.

Så blir de neste blekksprutene du forer disse fantastiske fiskene med til en opplevelse for livet.

Det er i grunnen det som er å si om Cayman Islands.

Det er under overflaten du finner de to eneste grunnene til å reise til Cayman Islands.

Det er under overflaten du kan fore stingrays med blekksprut..

Det er under overflaten, lovlig eller ulovlig, du kan putte penger i en «bankboks».

Les også

Herbjørn Hansson bør slutte å herse

Les også

Ny låt med Herbjørn Hansson er sett av 100.000: – Hysterisk morsom

Kommentarer til denne saken