Vi trenger kvinners perspektiver og kompetanse i næringslivet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vi er avhengige av å ha de beste lederne, og da må vi hente de fra hele befolkningen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I høst lanserte NHO Næringslivets perspektivmelding. Der peker vi på ti utviklingstrekk som har hatt og vil få betydning for samfunnet og arbeidslivet vårt. Ett av disse er likestilling.  Kvinners inntog i arbeidslivet resulterte i en økning i BNP per innbygger på 20 prosent. Det er like mye som hele velstandsøkningen i Fastlands-Norge de siste 15 årene. Men selv om vi har kommet langt med likestilling, er vi ikke i mål. I Norge er 7 av 10 ledere i det private menn.

Hvis vi skal ha flere kvinner som øverste leder, må vi først ha et større utvalg av kvinner på mellomledernivå. Det er fra dette nivået rekrutteringen til toppnivået skjer. Gode forbilder er også viktig. I reiselivsbransjen finnes det mange kvinnelige ledere, da er det lettere for andre kvinner å ta på seg en lederjobb. I industrien er det motsatt, da er det mer krevende, men ingen umulighet å finne gode kvinnelige ledere.

I NHO Vestfold og Telemark har vi 1967 medlemsbedrifter som representerer 35 800 årsverk. Blant dem finnes det mange dyktige kvinnelige talenter. Noen av disse bedriftene ledes i dag av kvinner. Vi har Astrid Skreosen som startet Asap, og som i dag satser internasjonalt med sine produkter. Marte Helleland er daglig leder hos Møller Bil, og hennes råd til kvinner er å gripe de mulighetene som kommer. Tine Rørvik har mange års leder erfaring og har ledet oppbyggingen av plast forskningssenteret Norner på Stathelle. I dag jobber hun som global direktør for sirkulærøkonomi i firmaet SCG Chemicals, Thailand. Tine understreker at det er viktig å få flere kvinner inn i industrien.

Spørsmålet er, hvordan få enda flere kvinner inn i ledende stillinger?

For det første må enda flere kvinner tørre å se seg selv i en lederrolle. Lurer du på om du skal ta en lederjobb, så er mitt soleklare råd til deg: Ta utfordringen, det er givende og faglig utfordrende å lede. 

Deretter vil jeg oppfordre bedriftsledere og bedriftseiere til å se seg om i bedriften om det er dyktige kvinner som dere kan løfte frem. Se deg ut hvem det kan være, og legg en plan for hvordan de kan få en lederrolle i bedriften.  Kanskje kan nettopp du være en nyttig mentor? Still opp, lytt og gi råd. 

Vi må stille opp og være tilgjengelige for nye generasjoner potensielle kvinnelige ledere. Det handler om å bruke tid, gi råd, lytte til deres tanker og erfaringer og være en samtalepartner. 

Og vi må starte allerede i skolen med å styrke jentenes selvbilde. Både lærere og voksne må være oppmerksomme på at jenter må heies på hele veien. De siste dagene har vi fulgt 3 modige jenter som har stått frem og fortalt om seksuell trakassering i skolegården. Innlegget deres har skapt en viktig debatt, og en forståelse om at vi alle har et ansvar om å få til en holdningsendring.

Den siste oppfordringen går til hver og en av oss: Vi må heie på dyktige kvinner som Astrid, Marte og Tine!

Det finnes ikke en rolle som ikke kan fylles av en kvinne. Det må alle som rekrutterer ledere tenke på når de blar gjennom CV-bunken neste gang en lederrolle skal fylles. 

Til slutt: Gratulerer med dagen! 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken