(Nettavisen) I dag er det Kristi himmelfartsdag og det norske folk har fått fri fra jobb. Mens enkelte bruker dagen til å slappe av, fyrer Unge Venstre-leder Ane Breivik seg opp over det hele.

– Vi burde fjerne Kristi himmelfartsdag som helligdag. Det er omtrent ingen som feirer eller markerer den. I tillegg pålegger staten alle arbeidstakere fri fra jobb, slik at man får en inneklemt fredag som kan være ubeleilig for mange, sier hun til Nettavisen.

Unge Venstre-lederen stopper ikke der. Breivik vil at kristne høytider ikke lenger skal være røddager.

– Vi burde fjerne alle de kristne helligdagene. Vi har ikke lenger en statskirke. Det er ti røde dager i året og ideelt sett burde folk få ta ut dem sånn det passer dem. Kanskje de heller vil ha fri 18. mai eller under Eid i stedet for pinsehelgen.

– Man har også dager der man tradisjonelt fikk fri fordi folk brukte dagene til å komme seg til og fra kirka, sier hun og nevner 2. påskedag og 2. juledag.

– Det er en etterleving fra en annen tid. Vi trenger ikke å holde landet stengt og forby alkoholsalg på disse dagene, konkluderer hun.

– Provoserende

Et annet aspekt ved noen av de kristne helligdagene er de innklemte dagene der deler av den norske arbeidsstokken tar fri fra jobb. Det er både ubeleilig for enkelte og ineffektivt for samfunnet, mener Breivik.

Praksisen er så utbredt at til og med regjeringen tar fri. Dagbladet har meldt at Støre og hans statsråder utsetter statsråd med Kongen i morgen, slik at de kan ta langhelg.

I to år på rad har vi kommet dårlig ut av den norske feriekalenderen. I år faller fem av 10 røde dager på lørdager eller søndager. Det samme skjedde i fjor. I tillegg faller 1. nyttårsdag 2023 på en søndag.

– I år falt flere røde dager på søndager. For eksempel 1. mai. Det er provoserende. De røde dagene burde gi folk fri fra jobb. Det får man hvis man gjør dem til feriedager, er dommen fra Breivik.

På alle helligdager, inkludert Kristi himmelfartsdag, er det helligdagsfred, som blant annet betyr at man ikke skal lage unødvendig støy.

– Når flere og flere nordmenn ikke vedkjenner seg den kristne tro så er det merkelig at man ikke kan bruke fridagen på hagearbeid, sier Breivik.

– Vil ikke et tradisjonstro norsk folk bli irritert dersom dine endringer vedtas?

– Det er godt mulig. Samtidig kan de som er opptatt av tradisjon og kutyme fortsatt ta ut ferie på de dagene, uten at alle andre må tvinges til å ha fri på Kristi himmelfarts, svarer hun.

– Vil støvsuge kulturarven

– Med forslaget til Ane så fjerner man noe av den arven samfunnet vårt er bygget på. Det er helt feil vei å gå, svarer leder av Kristelig folkepartis ungdom (KrFU), Hadle Bjuland.

– Jeg blir oppgitt over at Unge Venstre vil støvsuge alt som har med vår kristne kulturarv å gjøre. Den er viktig fordi den minner oss om de verdiene dagens samfunn er bygd på, og det må bevares, sier han til Nettavisen.

– Helligdagene er tradisjoner som binder samfunnet sammen. Det er en bærebjelke som er viktig for folk flest. Mye i samfunnet er i endring og da trenger vi noe stabilt. Der spiller helligdagene en rolle.

– Vil det ikke gi mer frihet til folk å ha disse dagene som feriedager?

– Ja, for den enkelte kan det være en frihet, men jeg vil spørre: «Frihet for hvem?» Min frykt er at en del vil oppleve press fra arbeidsgivere på når man tar ut fridager. Helligdagene binder oss sammen fordi vi alle har fri på likt. Det er et pusterom for folk.

– Unge Venstre bruker enhver anledning på å fjerne kulturarven vår. Det gjør meg oppgitt. Selv om alle ikke har et forhold til Kristi himmelfartsdag så er den en del av kristne kulturarven, legger KrFU-lederen til.

– Gir det mening for deg at man ikke kan bruke gressklipperen eller kjøpe øl på butikken på en dag mange ikke har et sterkt forhold til?

– Mange har kanskje ikke et forhold til denne dagen, men det er en sentral del av vår kristne kulturarv. Akkurat som 1. mai så er det en viktig del av vår kultur. Du kan ikke plukke helligdager fra hverandre på den måten. De helligdagene vi har henger sammen med hverandre.