(Nettavisen) Forbrukerrådet tar til ordet for en helt ny ordning som vil være langt mer omfattende enn dagens Nøkkelhullmerke.

Forslaget kommer etter at Forbrukerrådet har gjort en stor spørreundersøkelse. Der svarer hele 83 prosent at merkingen av mat bør bli bedre slik at det er lettere å se om maten er sunn eller usunn. Mer enn 2000 personer ble intervjuet.

– Tallene viser at mange er opptatt av å velge sunt når de handler mat i butikken. Samtidig har dagens merkeordninger mye å gå på for å gjøre det enklere for folk å velge sunt, sier leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord til Nettavisen.

Nøkkelhullmerket som ble innført i 2009 skal gjøre det lettere å velge sunt, men ordningen har flere svakheter, mener Forbrukerrådet.

Flere svakheter

– En svakhet ved Nøkkelhullet er at det ikke er et obligatorisk merke. Et produkt som mangler merket kan bety at produktet er for usunt til å få Nøkkelhullet, men det kan også bety at produsenten bare har valgt å ikke merke produktet sitt av andre årsaker, sier Instefjord.

På den måten er det vanskelig for forbrukere å vite om umerkede varer er sunne eller usunne.

– En annen åpenbar svakhet ved Nøkkelhullet er at det ikke finnes noe tilsvarende merke for de usunne produktene, de som ikke er sunne nok til å få Nøkkelhullet, sier Instefjord.

Forbrukerrådet tar nå til orde for en merking av alle produkter.

– Mange forbrukere sliter med å forstå næringsdeklarasjonen som står med liten skrift bak på pakken, sier Instefjord.

– God ernæringsmerking på forsiden av alle matvarer er helt nødvendig, gjerne i form av en fargekode. Og den må bli obligatorisk slik at det blir enklere å velge produkter med mindre sukker, salt og fett, sier han.

Han mener en merking av alle produkter etter sunnhet vil gjøre det mye enklere for folk å velge bort de mest usunne matvarene.

Matvaregigant positiv

Orkla er blant landets største produsenter av matvarer og står bak merkenavn som Grandiosa, Nidar, Idun, Kims og Toro.

– Orkla Foods Norge er dialogpartner i et stort norsk forskningsprosjekt, NewTools, som har til hensikt å lage en ny merkeordning for norske matvarer. En lignende prosess pågår også i EU, opplyser kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods, Dag Olav Stokken.

– Foreløpig er målet med dette prosjektet at det skal innføres obligatorisk ernæringsmerking av alle produkter, uavhengig av næringsinnhold. Vi stiller oss positive til en slik obligatorisk merking, sier Stokken.

Dagligvarebransjen skeptisk

Like positivt er ikke responsen fra bransjeorganisasjonen Virke. De organiserer Norgesgruppen med kjeder som Kiwi og Meny og dessuten Coop og Bunnpris.

– Både Helsedirektoratet og Mattilsynet mener Nøkkelhullordningen er vellykket og fremmer sunne valg, og Virke er enig med helsemyndighetene i dette, sier bransjedirektør for dagligvare, Bendik Solum Whist.

Han viser til at Nøkkelhullet sammenligner varer i samme kategori og brukes som et virkemiddel for å fortelle forbrukeren hva som er det sunneste alternativet.

Mer komplisert

– Ordningen er godt kjent og lett å forstå for forbrukerne, og den gir resultater i form av at de sunne produktene velges mer, dokumentert gjennom mange undersøkelser i regi av Helsedirektoratet, sier Whist.

Han mener Forbrukerrådets alternativ vil være mer komplisert og vanskeligere for forbrukerne å forstå og bruke.

– Helsemyndighetene vil heller satse på noe som er enkelt og som forbrukerne bruker fremfor noe som er mer komplisert og som kanskje ikke blir forstått og brukt i samme grad. Virke støtter helsemyndighetene i denne vurderingen, sier Whist.