Tirsdag startet ankesaken mot Henning Fjell Johansen og hans medtiltalte i Agder lagmannsrett. I mai i fjor ble Fjell Johansen dømt til ni års fengsel for overgrep mot to gutter. Hans medtiltalte ble dømt til åtte år og tre måneders fengsel.

LES OGSÅ: Knusende dom mot Fjell Johansen

Tidsspørsmål

Vestfold tingrett trodde på de to guttene som fortalte om grove overgrep utført av tidligere kommunalsjef for helse, sosial og omsorg i Sandefjord kommune, Henning Fjell Johansen, og hans medtiltalte. De ble dermed dømt for å ha hatt sex med en 13-åring og en 15-åring. Begge de to tiltalte anket saken til lagmannsretten.

I sitt innledningsforedrag sa aktor Håvard Kalvåg, som også hadde saken i tingretten, at flere av tiltakene ikke er omstridt. Blant annet at de begge hadde sex med den nå 24 år gamle fornærmede.

– Når begynte de seksuell handlingene mellom de tiltalte og den fornærmede? Var det før han var 14 år? Var det før han ble 16 år? spurte han i retten.

Kalvåg sa at det heller ikke er omstridt at de to hadde sex med en annen gutt, og at det skjedde før han fylte 16 år. De hevder begge at de ikke visste at han var så ung, men innrømmet i lagmannsretten delvis skyld på dette tiltalepunktet.

– Hva visste de om hans alder, og hva burde de ha visst? Og ble den seksuelle handlingen begått i fellesskap? sa Kalvåg.

LES OGSÅ: – Jeg er nysgjerrig på hva som stoppet politiet fra å gi informasjonen videre

Overgrepsbilder

Henning Fjell Johansens advokat, Nils Christian Nordhus, tok først opp det siste punktet i tiltalen, der Fjell Johansen er tiltalt for å ha oppbevart 10 bilder som seksualiserer barn. Dette punktet hadde aktor Kalvåg nevnt som mindre viktig i sitt innledningsforedrag.

– Min klient synes ikke dette er et mindre viktig punkt. Det er en stor post og en alvorlig anklage. Vi vil belyse hvordan dette har havnet på en PC Fjell Johansen disponerte, og om det er mulig at det har havnet der på en uforvarende måte, sa han.

Forsvaret kommer til å innkalle en dataingeniør som vitne, som skal belyse om bilder kan mellomlagres på en datamaskin uten at det nødvendigvis er søkt på disse bildene.

LES OGSÅ: Ber om at den tidligere kommunetoppen i Sandefjord dømmes til ni år og seks måneder i fengsel

Skjedde tidligere

Om påstanden om sex med en gutt som var under 14 år, sa Nordhus at hans klient innrømmer å ha hatt sex med ham, men ikke så tidlig.

– Men det skjedde fra 2013, da gutten var fylt 16 år. Jeg er enig i aktor at det seksuelle som er beskrevet i tiltalen på det vesentligste er ubestridt, men Fjell Johansen mener dette skjedde på et senere tidspunkt, sa Nordhus.

Nordhus varslet også om at forsvaret ville kalle inn et sakkyndigvitne som på generelt grunnlag vil fortelle om sammenhengen mellom rus og hukommelse, da en av de fornærmede har hatt et rusproblem i mange år.

LES OGSÅ: 10 år gammelt filmopptak førte til overgrepstiltale

Solgte sex

Mot slutten av rettssakens første dag vitnet en av de fornærmede, en nå 24 år gammel mann som ifølge tiltalen var 13 år da han hadde sex med de to mennene første gang.

Han fortale om en barndom og ungdom preget av fysisk og psykisk vold. Han begynte i tidlig alder å selge sex via Gaysir, et nettsamfunn for homofile. Han fortalte at han først fikk kontakt med Henning Fjell Johansen sommeren etter at han sluttet 7. klasse.

Han fortalte til retten at han hadde møt Fjell Johansen to ganger på Borrehaugene ved Horten, der de hadde sex. Etter et opphold i kontakten møtte de hverandre igjen vinteren 2010. Da var han ifølge 24-åringen mange ganger hos Henning Fjell Johansen i hans leilighet på Nøtterøy, og hadde sex med han og hans medtiltalte.

LES OGSÅ: Fikk sjokk da de oppdaget at gutten bare var 15

Tidligere overgrep

Nils Christian Nordhus brukte sin del av utspørringen til å spørre om 24-åringens første møter med Fjell Johansen og hans medtiltalte.

Han snakket også om en tidligere dom hvor 24-åringen hadde vært offer for et seksuelt overgrep begått av en jente. I et politiavhør hadde han sagt at han ikke hadde hatt sex på mellom et halvt og ett år etter hendelsen, som fant sted i september eller oktober 2010.

24-åringen svarte Nordhus at han under politiavhøret ennå ikke hadde kommet ut av skapet, og at han derfor synes det var vanskelig å snakke om at han hadde hatt sex med menn.