(Nettavisen): – Jeg reiser til Sverige for å handle, for der er det billigere.
Vi har alle hørt varianter av denne uttalelsen mange ganger. Men det er sjelden man hører om nøyaktig hvor folk reiser.
Hver gang vi gjennomfører tester av priser på grensehandel, får vi tilbakemelding fra personer bosatt i Sverige om at prisene ikke er representative for det svensker flest betaler.
LES OGSÅ: Påsketrafikken er i gang på ferjene i Sandefjord
Egne butikker for grensehandel
Årsaken er at de aller fleste som reiser på «harrytur» gjør det til butikker som nesten utelukkende er laget for grensehandel.
Maximat eksisterer kun på grenseovergangene, og er et underbruk av Coop. Eurocash finner du også bare der hvor nordmenn strømmer til, og er halveid av Norgesgruppen. Enorme Nordby Supermarked finnes bare på Nordbysenteret – og Nordens største matvarebutikk Hypermat finner du bare i Charlottenberg.
Felles for alle er at de gjerne har et godt utvalg av typiske «grensehandelvarer» hvor prisforskjellen tradisjonelt har vært stor mellom Norge og Sverige. I tillegg har de ofte en del norske varer som ikke er tilgjengelig i de fleste andre svenske butikker.
Og ikke tro at det er noe annet med godteributikkene. Gottebiten finner du med ett unntak ved grenseovergangene, og Godisfabriken er med noen flere unntak i all hovedsak plassert i nærheten av grensepunkter.
Store prisforskjeller
Felles for disse grensebutikkene er at de i stor grad benytter seg av kraftige lokketilbud som ofte er svært gode, men når man først kommer inn i butikken varierer prisene til dels kraftig.
For eksempel kunne vi konstatere at det var 68 prosent i prisforskjell på smågodt mellom Eurocash og Maximat.
Det dyreste alternativet gir faktisk dyrere smågodt enn det man på en god dag kan oppdrive i norske butikker.
For det er ikke bare i Norge at matvareprisene har økt. Da Nettavisen sjekket butikkene på grensen, var prisene er så dramatisk endret at vi måtte sjekke flere butikker for å undersøke om varene var feilpriset eller om vi traff den store butikken på et spesielt uheldig tidspunkt.
For eksempel var både pasta og Pringles, for å ta to eksempler, blitt dobbelt så dyrt. Legg til at kostnaden for å reise til Sverige har steget kraftig, og «harryhandel» virker med ett ikke så forlokkende lenger.
Heldigvis finnes det et knep.
Én handleteknikk som gjelder
Å sammenligne prisene mellom de forskjellige grensebutikkene er utfordrende fordi de ofte har forskjellig utvalg. Det som er helt klart er at hvis du virkelig ønsker å spare på grensehandelen er det én teknikk som gjelder: Sjekk prisene både i de andre grensehandel-butikkene og i Norge.
Våre stikkprøver viser at alle de tre grensebutikkene Hypermat, Maximat og Eurocash hadde varer de var klart billigst på – og at det på enkelte varer er betydelige summer å spare på å handle på rett sted. I praksis betyr det at du må sjekke prisene nøye før du handler, fortrinnsvis på flere butikker, for å spare maksimalt.
Bacon er kanskje grensehandelsvare nummer én. Hypermat selger mange forskjellige typer, og fremhever en 5-pakning fra Tulip som en storselger. Samme pakke er over 40 prosent billigere hos Eurocash.
I neste eksempel snur det seg helt på hodet: Grillfavoritten fra Rydbergs er hos Eurocash priset til omtrent det samme som du må betale for Delikat sin potetsalat i Norge. Velger du å kjøpe den hos Hypermat er det 15 kroner å spare.
Det kan også være lurt å ikke se seg for blind på kampanjetilbud. Maximat kjørte full kampanje på to pakker Ritz – med en enhetspris som var identisk hos Eurocash. Hos Hypermat var den 45 øre dyrere.
Andre ganger kan kampanjer være ganske gode. Hos Hypermat får du én ekstra pakke Brie til 10 kroner ekstra.
5 kroner per sjokoladeplate utgjør en forskjell – bare husk at prisen for Freia Melkesjokolade i Norge for tiden er enda lavere.
19 kroners forskjell på en stor pose med M&M mellom Eurocash og Maximat.
Mange bunkrer opp med drikke i Sverige, og det er det gode grunner til – men også her er det forskjeller.
Én krone spart per brusboks er aldri dumt.
Dette er for øvrig et ganske høyt prisnivå mot hva som er vanlig i Sverige. Priser ned mot 70 kroner per brett (pluss pant) har vært vanlig, og ved prissjekk det rundt 75 kroner for et brett med Pepsi Max fremfor Cola.
PS! Husk at du må reise tilbake til Sverige for å få tilbake panten.
Da Hypermat etablerte seg, skrøt de av lave priser non-food-produkter. Det stemmer fortsatt til en viss grad.
Det er uansett mye å spare på å kjøpe store bokser med krydder, men det er nesten 20 prosent ekstra å spare på å handle denne hos Eurocash fremfor Maximat.
Vi forbinder ofte Sverige med billig kaffe. Prisforskjellene er derimot store, særlig på kapelkaffe. Og alle alternativene er dyrere enn det du kan få på nett i Norge.
Grønnsaker er en ting som ofte har store prisforskjeller, både mellom butikker, men også gjennom sesongen. For tiden er det for eksempel full priskrig på paprika inn mot påsken, samtidig som svenske butikker opererer med omtrent samme kilospris på kjøttdeig som paprika.
Stort obs for norske produkter
Det er ikke bare internt i Sverige at det er til dels store prisforskjeller. En del varer er en ren felle å kjøpe i Sverige. Dette gjelder spesielt en lang rekke norske produkter som hentes inn til grensehandelsbutikkene.
Brødskivefavoritten fra Orkla er priset vesentlig lavere i Norge enn i Sverige.
Vaskemiddel fra Lilleborg? Hold deg til Norge.
40 prosent lavere pris på grytepose fra Toro – før man har regnet inn av svenske kroner er dyrere enn norske.
Smør er et produkt som for tiden er vesentlig dyrere i Sverige enn i Norge – uavhengig om du kjøper norsk eller svensk variant. Men norsk smør er enda dyrere i Sverige.
Kylling
Svært mange velger å handle store mengder kylling på grensehandel. Her er det derimot et par ting å huske.
For det første er store deler av kyllingen som selges i Sverige såkalt «mörad», som betyr at det sprøytes inn 10–13 prosent med saltlake. Dette er noe som i Norge er svært uvanlig.
Du kan også få kjøpt det de kaller «100 prosent» kylling, men denne er normalt vesentlig dyrere. For eksempel koster en fryst pose med 100 prosent kylling hos Hypermat 110 kroner per kg.
Det er bare så vidt billigere enn ferske alternativer – både i egen butikk og i Norge.