– Det er veldig, veldig viktig å bli integrert
Mohamad Khattab kommer fra Syria, men har bodd fire år i Norge. Skolegang har vært helt avgjørende for å bli en del av det norske samfunnet.
Opplæringstilbud:
Videregående opplæring som gir:
Fagbrev, autorisasjon eller studiekompetanse.
- Studieforberedende fag
Norsk, engelsk, matematikk, naturfag, historie og samfunnsfag
- Helse og oppvekstfag
Helsefagarbeider
Helsesekretær
Barne- og ungdomsarbeider
Fotterapeut
- Byggdrifterfaget
- Service og samferdsel
Transport- og logistikkfag
Salgsfag
Sikkerhetsfag
- Elektrofag
- Yrkesfaglige fellesfag
Norsk, engelsk, naturfag, matematikk, samfunnsfag
Bedriftskurs
I samarbeid med og med utgangspunkt i bedriftens ønsker og behov.
For seks år siden møtte Mohamad det som skulle bli hans store kjærlighet. Hun var fra Norge, og bodde i Damaskus i Syria for å studere arabisk.
– Jeg kunne ikke engelsk, men ville gjerne bli kjent med Christine. Så derfor lånte jeg meg bok på biblioteket for første gang i mitt liv, og brukte Google til å oversette slik at jeg etterhvert kunne sende SMS, sier Mohamad.
Fikk oppholdstillatelse
Etter å ha blitt kjent i Syria, reiste Mohamad i 2010 for å besøke Christine i Norge. Han var her i 90 dager, for så å reise hjem igjen. To år senere kom han tilbake til Norge på et nytt besøk. De giftet seg, og situasjonen i Syria var såpass alvorlig at Mohamad ikke ville reise tilbake. Det gikk bare fire dager fra Mohamad søkte om varig opphold til han fikk et innvilget.
– Jeg vet ikke hva som hadde skjedd hvis jeg måtte tilbake til Syria. Kanskje jeg måtte ha vært i militæret, kanskje jeg hadde dødd. Jeg er veldig glad for at Norge sa ja til meg, sier en fornøyd Mohamad.
Da startet jobben med å virkelig integrere seg i Norge.
–Språket er nøkkelen
Selv om Mohamad bor i et norsk hjem har han ikke snakket norsk hjemme. Dermed ble skolebenken løsningen. Mohamad startet på norskkurs i regi av Horten kommune, og lærte seg det grunnleggende.
Alle over 25 år med varig opphold i Norge, har rett på videregående utdanning. Mohamad begynte hos Kompetansebyggeren, og ønsket seg fagbrev i salg og service. Det var her han virkelig fikk fremgang:
– Her møtte jeg en lærer som så meg. Hun fikk meg fra karakteren to til fire +, og hjalp meg hele tiden til å bli bedre.
Å kunne norsk er veldig viktig for å bli en del av det norske samfunnet. Det er utgangspunktet for utdannelse, for å bli kjent med nordmenn, og for å mestre hverdagen.
– Språket er nøkkelen til integrering, tenk på bare noe så enkelt som å skaffe seg billett på toget på vei til Oslo. Eller å kunne snakke litt med elevene man går sammen med på skolen. Mange flyktninger er ensomme, sier Mohamad.
Hele verden i klasserommet
Carmina Villafranca er læreren Mohammmad hadde i fjor. Hun er ikke i tvil om at det er viktig å få mennesker med minioritetsbakgrunn på skolebenken.
– Du kan jo tenke deg selv. Hvis du hadde flyttet til Syria, hvor hadde du startet? Sosialisering, opplæring og muligheten for å få seg jobb - alt starter i klasserommet, sier Carmina.
Mye av integreringen blir også enklere på skolen, siden det nå er vanlig at klassene består av mange nasjonaliteter.
– Hele verden er i klasserommet. Mohamad var veldig åpen om sin fortid og situasjonen i Syria, noe som betyr mye for de andre i klassen - nysgjerrigheten blir møtt med svar, og man får en økt forståelse for hverandre, sier Carmina.
En enkel drøm
Fordommer går ofte begge veier. I Syria hadde Mohamad for eksempel hørt at europeere ikke var til å stole på, særlig kvinnene. Mohamad fant fort ut at det ikke stemte.
– Sånn sett er det bra at det kommer mange fra midtøsten til Europa nå. De får oppleve åpne, gode, snille europeere. Det har de godt av, sier Mohamad.
I Syria hadde Mohamad en bra jobb innen salg av IT. Planen var å begynne med noe lignende etter å ha gjennomført fagbrevet i salg og service her i Norge. Læring ga imidlertid mersmak, og han er nå i gang med generell studiekompetanse.
Alt Mohamad ønsker seg, er et normalt liv. Med tid til familien, dyrke gitarhobbyen sin, og få seg en god jobb.
– Drømmen min er å bli dataingeniør, sier Mohamad.
Den drømmen er han på god vei til å nå.