Annonsørinnhold fra

Hva er dette?

 
 

Ble reddet av banken

Elin stilte som kausjonist og ble dratt med i dragsuget når vedkommende misligholdt lånet. Heldigvis ble Andebu Sparebank redningen.

Annonsørinnhold fra

I 2006 kjøpte Elin Marie Strauman Tveter et lite småbruk i Stokke. Planen var å restaurere både hovedhuset og bryggerhuset, slik at hun kunne ha sitt eget kurssted på gården. Etter noen år var drømmen en realitet, og Elin bodde i hovedhuset mens hun holdt kurs i kunstfag, coaching og kinesiologi (komplimentærmedisin) i bryggerhuset. Alt var bare velstand.

Ble kausjonist

Noen år senere ville en bekjent kjøpe seg inn på gården. Dette ville gjøre det mulig for Elin å kjøpe seg et annet hus i Horten, så hun gikk med på at mannen kjøpte to tredjedeler av gården. På den måten slapp hun å ha ansvaret for mange hus, og kunne konsentrere seg om skolen.

– Jeg gjorde en stor tabbe, jeg valgte å kausjonere for lånet hans, sier Elin.

Etter ganske kort tid ble det klart at mannen som hadde kjøpt seg inn i småbruket misligholdt huslånet. For å innfri lånet måtte Elin selge både småbruket og huset sitt i Horten. Hun stod igjen nesten på bar bakke med liten egenkapital.

Nå smiler livet og omgivelsene til Elin. Hver dag mater hun svanene som venter på henne ved Nordre Jarlsberg brygge. 

Nå smiler livet og omgivelsene til Elin. Hver dag mater hun svanene som venter på henne ved Nordre Jarlsberg brygge.

Ydmykende

Banken hun hadde vært lojal til i alle år ville ikke lenger ha henne som kunde. Elin måtte derfor se etter en annen bank for å få seg et sted å bo. For de fleste er årene før pensjonisttilværelsen romslig økonomisk. Elin måtte etablere seg på nytt.

– Det var en pinlig, ydmykende og smertefull prosess, sier Elin.

I 2012 fikk Elin en avtale med Andebu Sparebank, og gruet seg til å forklare situasjonen. Heldigvis ble møtet noe helt annet enn hun fryktet.

– De møtte meg med en respekt jeg ikke opplevde i banken som ikke lengre ville ha meg. Jeg fikk god tid til å forklare situasjonen min, og ikke minst - jeg fikk innvilget et nytt huslån slik at jeg kunne etablere meg på nytt. Andebu Sparebank muliggjorde en myk landing i det som føltes som et økonomisk flyhavari, smiler en entusiastisk Elin der hun sitter i leiligheten sin på Nordre Jarlsberg brygge i Sande. 

Rådgiver Janett Bjordal Kolstad var den som åpnet døra for Elin. De har betydd mye for hverandre siden de møttes første gang i 2012.

Bank visste råd

Kunderågiveren som tok i mot Elin på kontoret sitt i Kodal i 2012, var Janett Bjordal Kolstad. Hun husker godt det første møtet:

– Elin var selvfølgelig veldig frustrert over situasjonen hun hadde kommet opp i. Men for oss er det viktig å lytte til kunden og se helheten. Elin innfridde kravet om egenkapital og en ryddig økonomi. Det økonomiske uføret hun hadde havnet i var ikke selvpåført, så vi fikk tillit til at hun kunne etablere seg på nytt, forteller Janett.

På grunn av Elins boligutviklingsprosjekter, har kunderådgiveren hatt mye med Elin å gjøre de siste årene.

– I begge boligprosjektene hun har kommet til oss med, har hun vist oss svært detaljerte planer, som gjør det enklere for oss å vurdere risikoen i prosjektene. Vi er veldig glad for å ha kunne bidratt til at Elin nå står i en helt annen økonomisk situasjon enn hun gjorde for seks år siden, smiler Janett. 

Utvikler eiendommer

Kundeforholdet til Andebu Sparebank stoppet ikke der. Full av pågangsmot og eventyrlyst kom Elin over en tomt med båtplass og fantastisk utsikt over Drammensfjorden. Hun presenterte planene sine for banken, fikk kjøpt tomten for 200 000, og satte opp et nydelig funkishus som hun solgte med stor fortjeneste i 2017.

– Det var fantastisk gøy å lykkes med det prosjektet, banken var strålende fornøyd med meg, og jeg var strålende fornøyd med banken, sier Elin.

Nå er hun i gang med et nytt boligprosjekt på Hurum, også det med utsikt over Drammensfjorden.

– Målet er å få huset ferdig i løpet av 2018. Uten Andebu Sparebank hadde jeg ikke klart det, smiler Elin, som har gått fra å være i et økonomisk uføre til å bli eiendomsutvikler i pensjonistalder. 

Bør du kausjonere?

Å kausjonere for et lån betyr at banken kan kreve betaling av deg dersom låntakeren selv ikke betaler. Her er bankrådgiverens råd om kausjonsansvar

Du bør kun kausjonere for personer som står deg veldig nære og som du har stor tillit til.

Dersom du kausjonerer for noen, kan det hindre deg i å ta opp lån i framtiden. Tenk derfor igjennom dine egne framtidsplaner og drømmer før du kausjonerer.

Sett gjerne krav til låntakeren for eksempel om at han/hun bør spare en viss sum selv før du kausjonerer.

Sett deg nøye inn i avtalen, hvor stort beløp må du kausjonere for, hva slags type kausjon er det.

Pass på at låntakeren har forsikret seg slik at gjelden kan betales ved langvarig sykdom, dødsfall etc.

Følg opp låntakeren. Kanskje kan lånet betales ned raskere, kanskje kan en ny verdivurdering på boligen gjøre at låntakeren får nok egenkapital til at kausjonistansvaret kan fjernes.

God utsikt fra tomten i Hurum hvor Elin er godt i gang med et nytt eiendomsprosjekt.

Dette er huset Elin kausjonerte for. I 2006 renoverte hun huset fullstendig, i 2012 ble hun tvunget til å selge det.

Her er boligen Elin solgte i 2017.

Råd fra Janett

Føre-var

Dersom du havner i et økonomisk uføre, er rådet fra bankrådgiveren å være tidlig ute med å varsle banken. – Vi ønsker å være rådgivere på både gode og vonde dager. Det er mye bedre å kontakte banken når problemene begynner enn å vente til alt er ute av kontroll.

Åpen og ærlig

Dernest er rådet å være åpen og ærlig. Kunder som kommer og legger skylden på alle andre vekker lite tillit hos banken.

Rydd opp først

Er man i et økonomisk uføre er det et dårlig tidspunkt å forhandle betingelser eller skifte bank. Viser man vilje til å rydde opp, er det lettere å få med seg banken. Å selge unna ting man ikke trenger eller å ta en ekstrajobb for å avhjelpe økonomien er måter å vise at man selv ønsker å rydde opp. 

Del artikkelen på Facebook