Annonsørinnhold fra Bryde Begravelsesbyrå

Hva er dette?

Bryde Begravelsesbyrå: Cecilie vil bidra til et mer personlig farvel

Da en ung gutt mistet moren sin, opplevde Cecilie Bryde Trosby hvordan hun kan være en viktig støttespiller i møte med døden.

Annonsørinnhold fra

- Vi må snakke mer åpent om den naturlige døden. Vi er blitt for distansert og fremmede for den. I hverdagen er det mange som bare treffer døden slik den presenteres gjennom media. Men de færreste dør i ulykker, terror eller i mord. Ved å snakke om døden, blir døden mer naturlig. 

Cecilie Bryde Trosby (45) smiler varmt gjennom de brune øynene. Hun sitter i en stue med hånden rundt en kaffekopp i et hus på  Gokstadryggen. Mørket ute holdes unna av levende lys på bordet. 

Jeg har alltid vært opptatt av å ha en jobb med mening

Gjennom sitt nystartede firma Bryde Begravelsesbyrå i Sandefjord tilbyr Cecilie å komme hjem til pårørende for å bistå ved de mange valgene rundt en gravferd. Hvilken kiste skal man velge? Blomster? Seremoni? Cecilie er opptatt av å skape en god arena for å tillit, åpenhet og ro for pårørende som har fått sorgen på besøk.

- Sorg oppleves veldig forskjellig fra person til person. Jeg tenker man gjør bedre valg i trygge og vante omgivelser - som hjemme. Min oppgave er å tilrettelegge for planleggingen og gjennomføringen av begravelsen slik at de valgene som tas er riktige for de pårørende, sier hun.

Cecilie Bryde Trosby (t.h) er opptatt av en personlig oppfølging. Hun kommer hjem til pårørende for å planlegge begravelse og gi veiledning i prosessen. (Personene i bildet er bekjente av Cecilie, ikke pårørende) 

Bli bedre kjent med Bryde Begravelsesbyrå og deres tjenester her

En støttespiller i sorgen

Så er det sikkert mange som lurer; Hva får en person til å ønske å slutte i en fast jobb for å starte et begravelsesbyrå?

Bryde Begravelsesbyrå

Kontakt og info: 
Tlf: 46 90 66 14 
E-post: post@brydebegravelse.no
www: brydebegravelse.no

Vi kan komme hjem, eller samtalen kan finne sted på ett annet passende lokale - i Sandefjord eller omegn. Ta kontakt for mer info.

- Jeg har alltid vært opptatt av å ha en jobb med mening, en jobb der jeg kan utgjøre en forskjell. Jeg har jobbet i NAV i mange år og møtt folk i ulike kriser. Det er i møte med mennesker jeg har min spisskompetanse, forteller Cecilie.

Da det ble endringer i jobbsituasjonen og mindre personlige møter, opplevde hun et savn. Et savn etter å utgjøre denne viktige forskjellen for folk som trenger det. En spesiell hendelse førte til at hun forsto hva hun kunne bidra med i møtet med døden. 

- I begynnelsen av 20- årene fikk jeg følge et barn tett gjennom tapet av en nær omsorgsperson. Det å få oppleve dette flotte barnets reise gjennom sorg, sinne, vantro, håp og fortvilelse, endret mitt forhold til livet og døden for all fremtid. Det er dette jeg vil drive med i Bryde Begravelsesbyrå - å bidra til at forholdene blir lagt godt til rette når folk skal ta farvel med dem de er glade i. Det opplever jeg som meningsfylt, forteller Cecilie.

Hun har venner som kjenner henne godt og forstår valget hun har tatt, mens andre stusser over at hun ønsker å jobbe i en så trist bransje. For Cecilie er dette det riktige valget.

Cecilie Bryde Trosby har startet sitt eget begravelsesbyrå. Hun er opptatt av å ha en jobb med mening og ønsker å bidra til at pårørende og etterlatte får tatt et verdig farvel. (bildet er ikke fra en reell bisettelse). 

Bli bedre kjent med Bryde Begravelsesbyrå og deres tjenester her

I lære om døden

Men det er ikke bare å starte et eget begravelsesbyrå. Det er mye som må på plass. Cecilie har vært i praksis hos et utenbys begravelsesbyrå for å lære. Hun har kjøpt inn lysestaker, blomsterstativer, bårer og bårebil for å frakte kister og knyttet kontakter i bransjen for levering av ulike tjenester.

I tillegg hospiterte hun en periode ved Sandefjord Medisinske Senter for å lære stell og nedleggelse i kiste - og for lære mer om tiden før døden. 

- Jeg fikk ta del i de siste dagene av et menneskes liv. Første gangen gikk jeg litt inn i meg selv. Du har sett et menneske levende, så død. Jeg fikk litt samme følelsen som da jeg fikk barn. Tiden sto stille. Men utenfor vinduet haster folk avsted. Livet går videre, sier hun litt undrende. Hun smiler skjevt og rister på hodet. Tar en slurk av kaffen og ser ut i rommet.

Cecilie Bryde Trosby står for alt av planlegging og tilrettelegging under begravelser og bisettelser. Hun er opptatt av verdighet og en riktig avskjed for de pårørende. (illustrasjonsbilde)

Hun ønsker å få videre innsikt i døden gjennom et besøk hos Patologisk avdeling ved Sentralsykehuset. Dette for å lære mer om det som skjer etter døden. Cecilie er opptatt av syning og det å ta et personlig farvel. Hun håper å ta med seg kunnskap fra Patologisk avdeling som kan bidra til å gjøre en eventuell syningsseremoni til en bedre opplevelse for pårørende.

- Døden er en naturlig del av livet. Jeg er opptatt av at folk generelt bør snakke mer om døden, selv om det kan være vanskelig. Også er det faktisk lov å snakke om pris når man planlegger en begravelse, sier hun. 

Her kan du lese mer om Bryde Begravelsesbyrå

Et personlig farvel

Cecilie er opptatt av å legge til rette for gode valg og at pårørende har mulighet for å involvere seg i prosessen - om det er ønskelig. 

Cecilie opplever at hjemmebesøk ofte føles mer komfortabelt for de pårørende. Det er mange valg som skal tas i forkant av en begravelse, og god veiledning er viktig. 

- Det finnes ulike måter å sette sitt unike preg på en gravferd, både innenfor kirkens rammer og det humanistiske, sier hun. Cecilie påpeker at de pårørende har lov til å delta i flere forberedelser under en gravfred. Om noen ønsker en mer utradisjonell gravferd, så bidrar Cecilie med å finne ut av hvilke muligheter man har.

- For noen så er det ønskelig med et mer personlig farvel. For andre passer en tradisjonell gravferd. Det skal være opp til hver enkelt hvor mye man ønsker å involvere seg, understreker Cecilie.

Det er lov å velge en enkel begravelse

Cecilie har kontor i et kontorfelleskap i byen. Hun tar imidlertid sjeldent samtaler med pårørende der. Hun tar samtaler med pårørende i egne hjem i Sandefjord og omegn eller leier et konferanserom på hotell i sentrum. I tillegg til å spare kostnader, så erfarer hun dette kan oppleves som mer riktig for mange. 

- Jeg vil ikke ha et utstillingslokale med et stort skilt der det står «Begravelsesbyrå».  Folk skal få slippe å gå inn dørene til et begravelsesbyrå de første dagene etter et dødsfall. Tapet er ofte ikke annonsert ennå og man vil kanskje ha sorgen litt for seg selv. De fleste er også mer komfortable i egne hjem, forteller hun. 

Bryde Begravelsesbyrå har en tradisjonell bårebil og ordner alt det praktiske rundt en bisettelse eller begravelse i Sandefjord og omegn.

På nettsiden har hun satt opp tilbudspakker - fra rimelige til dyrere alternativer.  Begravelser kan være kostbare og det skrives stadig om byråenes prisnivåer i mediene.  

- Jeg tror det blir vanligere i fremtiden å snakke pris  i denne bransjen. Det skal være lov å velge enkelt og å tenke pris. Det er også mange oppgaver man kan gjøre selv. Vi har forskjellige relasjoner og ønsker når det kommer til begravelser. Det må man respektere, understreker hun. 

Uansett fortid og fremtid, en begravelse er en engangshendelse. Det er en hyllest og en avskjed til et levd liv. Cecilie ønsker å bidra til at flere kan oppleve begravelser som en mer naturlig hendelse. Og velge den gravferden som passert hver enkelt.

- Min motivasjon er at pårørende skal se tilbake på begravelsen til den de er glad i og føle at den ble riktig på alle måter, avslutter hun med stødig blikk. 

Se video om Bryde Begravelsesbyrå: 

Her kan du lese mer om Bryde Begravelsesbyrå

Del artikkelen på Facebook