Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Ny uteservering i Sandefjord

Kafeen Kafka på Hvaltorvet har for lengst gått tom for plass. Løsningen ble en helt ny helårs uteservering som åpnet rett før påske.

Annonsørinnhold i samarbeid med

– Nå blir det endelig god plass hos oss, utbryter Yllka Neziri, innehaver av Kafka på Hvaltorvet.  De siste månedene har flere vært nødt til å snu i døra på grunn av manglende sitteplasser. 

– Folk kom inn til oss og ble irriterte fordi det var fullt, sier Yllka. 

Det er det slutt på nå. Den nye uteserveringen består av ca 50 nye plasser, med tak over hodet og terrasevarmere som hjelper sola de dagene den ikke varmer nok. 

– Jeg er stolt over hva vi har fått til, og dette tiltaket er det mannen min som står bak, smiler Yllka. 

Drømte om å bli jordmor

Yllka er Kosovoalbaner og flyktet til Norge for første i gang i 1991. Den gangen havnet familien i Ål i Hallingdal, og Yllka gikk i syvende klasse sammen med seks andre fremmedspråklige. Naturen i Norge var fascinerende, men det var også andre grunner til at Yllka trivdes: 

– Jeg ble forelsket i Norge. Her kunne jeg være jente med en annen frihet enn jeg hadde i Kosovo. For eksempel kunne jeg spille fotball, smiler Yllka. 

Situasjonen på Balkan bedret seg midlertidig, og familien reiste hjem i 1992. I 1998 ble imidlertid familien drevet på flukt igjen, og familien ville tilbake til Norge. 

Denne gangen fikk familien oppleve Nord-Norge. Yllka ble etterhvert kjæreste med Lulzim, og sammen startet de en tolketjeneste i Mo i Rana. Samtidig oppdaget Yllka at hennes bakgrunn som sykepleier fra Kosovo ikke var overførbar til Norge. 

– Jeg drømte om å bli jordmor, men veien dit ble for lang. Verken kreftene eller økonomien strakk til på den tiden, sier Yllka. Famlien til Yllka har vært viktige støttespillere hele veien.

Oppdaget Kafka

Familien flyttet sørover, og valget falt på Sandefjord hvor Yllkas onkler hadde etablert seg. 

Her var det vanskelig å konkurrere mot godt etablerte tolketjenester, og Yllka fikk på plass fagene som var nødvendig for å begynne som hjelpepleier. Det tok ikke lang tid før hun fikk sitt første barn. Sønnen Argjerd ble født med noen utfordringer som skulle kreve mye mer pleie og omsorg enn Yllka var forberedt på.

– Det gjorde jobben som hjelpepleier mer slitsom. Jeg følte jeg måtte pleie og drive omsorg hele tiden - både på jobb og på hjemmebane. 

Yllka ville begynne med noe annet, og fikk nyss i at Kafka skulle selges. Hun begynte som ekstravakt før de etterhvert kjøpte seg inn i kafeen - mens hun fortsatt jobbet som hjelpepleier frem til 2012. Fra da av har alt handlet om Kafka. 

De er store forbilder som viser at man kan lykkes i Norge når man har pågangsmot og ståpåvilje

Bjørn Ole Gleditsch

Ansatte lærer norsk

De aller fleste av Yllkas ansatte har fremmedspråklig bakgrunn, og noen av de har jobb på Kafka i samarbeid med NAV.  De kommer fra land som Syria, Kroatia, Ukraina og Argentina - og får uvurdelig praksis i å bruke det norske språket. 

Ordfører Gleditsch trekker frem betydningen av dette samarbeidet: 

– Det er veldig fint at Yllka tar samfunnsansvar, og  i samarbeid med NAV gi andre muligheten gjennom erfaringen de får hos Kafka. 

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch stod for åpningen av den nye uteserveringen.

Gleditsch er også klar på at ekteparet viser vei for andre innflyttere:

– De er et veldig positivt forbilde, som viser at det er store muligheter til å lykkes i Norge når man har pågangsmot og ståpåvilje, smiler han. 

Stor åpningsfest

Åpningen ble behørig markert. Selve åpningen stod ordfører Bjørn Ole Gleditsch i Sandefjord kommune for - sammen med Yllka. Mina Nystad sørget for fantastisk stemning med både egne låter og coverversjoner - og hadde med seg Yllkas sønn Argjerd på laget. Han rappet til Wiz Khalifas "See you again". 

Gratis marsipankake og kaffe la ikke akkurat en demper på stemningen hos de rundt 50 personene som innviet uteserveringen., som nå står klar til å ta i mot Sandefjord!  

Ekteparet Randi og Terje Rønning har vært kunde fra dag en hos Yllka.

Yllkas sønn Argjerd opptrådte på åpningen.

Mina Nystad både covret og sang egne sanger. Hun har også jobbet på Kafka.

Del artikkelen på Facebook