Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Slik kommer unge kjøpere inn på markedet

Å komme inn på boligmarkedet blir vanskeligere og vanskeligere for nyetablerere. Løsningen for Anders Jacobsen Langeby heter Andebu Sparebank.

Annonsørinnhold i samarbeid med

Fem råd for unge

- Begynn tidlig med sparing

BSU er gull, begynn med en gang du får skattbar inntekt

- Kontakt bankrådgiver tidlig

Start tidlig med å legge opp en plan for finansiering av boligkjøpet

- Unngå andre lån før boliglån

Studielån er en god investering, men styr unna for eksempel billån før bolig

- Hold deg unna kredittgjeld og forbrukslån

Det er enkelt å få kredittkort. Ikke gå i fella ved å bruke penger du ikke har

- Få råd av eiendomsmegler

En eiendomsmegler kan gi råd om valg av bolig og hvordan en kan forberede seg til kjøpsprosessenI desember i fjor fikk endelig Anders og Kine tilslag på en bolig i Åsane utenfor Sandefjord. Veien dit var imidlertid ikke så enkel. 

– Vi prøvde tre banker uten å få innvilget lån. Ingen av de bankene ville egentlig ha en veldig dialog med oss. Egentlig opplevde vi det som at de ikke ville ha oss som kunder, sier Anders. 

Heldigvis stopper ikke historien der. 

Løsningsfokusert

Etter tips fra venner og familie tok Anders til slutt kontakt med Andebu Sparebank. Der fikk han møte med kunderådgiver Siri Dehli Kristiansen. Dialogen ble en helt annen en den han opplevde i de øvrige bankene. 

– Siri var løsningsfokusert og ville høre på hvordan jeg hadde tenkt rundt finansiering av bolig. Det er derfor jeg kan stå her foran vårt egen rekkehusleilighet i dag, smiler Anders. 


Dialog er viktig

Siri blir lett glad i kundene sine, og er svært opptatt av å kartlegge kundens situasjon for å komme med forslag til løsninger. Det var også viktig i møte med Anders og hans samboer Kine. Lånesøknader vurderes ut fra egenkapital, betjeningsevne og sikkerhet. Alle banker må forholde seg til regelen om 15% egenkapital. I prinsippet betyr det at selvangivelse gjennomgås, samt egenkapital og eventuelle kausjonister. Av og til er imidlertid ikke nåværende inntekt like relevant: 

– Anders og Kine er jo unge, og Kine er under utdanning. Derfor må jeg ta hensyn til ikke bare inntekten de har nå, men også den de får om et års tid. Kombinert med trygge kausjonister, ble det derfor mulig for meg å hjelpe de med finansiering av ny bolig, smiler Siri. 

Også hunden Alaska trives i det nye hjemmet Anders har skaffet seg.

Skal pusse opp

For samboerparet går betjeningen av lånet veldig fint, selv om Kine ikke er ferdig med bachelor i navigasjon før i desember. De har også startet med sparing både i og utenfor fond. Nå står oppussing av vaskerom på tapetet, og paret får refinansiert lånet sitt slik at oppussingen blir mulig. 

– Dette er kunder som gjør alt riktig. Det er veldig gøy å se at de kan spare penger allerede før Kine er i full jobb, og har rom for å refinansiere. De er veldig flinke med penger og følger et oppsatt månedsbudsjett, avslutter Siri. 

Del artikkelen på Facebook