Ville ikke at samboeren skulle straffes etter at han begikk vold mot henne

AKTOR: Politiadvokat Elisabeth Dobbe var aktor i Sandefjord tingrett.

AKTOR: Politiadvokat Elisabeth Dobbe var aktor i Sandefjord tingrett. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En kvinne ba om at samboeren ikke skulle straffes da han møtte i Sandefjord tingrett – tiltalt for vold mot henne. – Fornærmedes ønske om at tiltalte ikke skal straffes, tillegges liten vekt, skriver Sandefjord tingrett i dommen.

DEL

Aktor, politiadvokat Elisabeth Dobbe, la ned påstand om at mannen burde dømmes til fengsel i 120 dager. Det syntes retten var noe strengt, og dessuten ble han frikjent for et av tiltalepunktene.

Det endte med 90 dagers fengsel.

Mannen i 50-årene erkjente bruk av litt hasj og marihuana, og han svarte «delvis skyldig» på vold mot sin samboer. Han nektet for å ha truet med å drepe henne, samt for å ha brutt et kontaktforbud 100 ganger. Dette siste var retten enig i – og tallet ble rettet til «minst fem ganger».

Han nektet også skyld for å ha oppsøkt en nabo han var forbannet på etter en politiutrykning til påstått husbråk. Politiet nektet ham å snakke med naboen. I dette siste punktet ble mannen frikjent, ettersom naboen ikke vitnet i retten.

Bodde ikke sammen

Volden i tiltalen skjedde i august 2016, da de to ikke bodde sammen. Mannen skal etter sigende ha blitt sjalu for at kvinnen hadde vært på besøk hos en bekjent. Dette utviklet seg til å bli en fysisk og verbal krangel.

Tiltalte fortalte at han hadde lagt kvinnen hardhendt ned i en sofa, slik at han selv landet oppå henne.

– Det kan ha blitt utvekslet slag, sa han i retten. Og hevdet at han beskyttet seg selv for slag fra kvinnen.

Tiltalte erkjente å ha laget «spyttelyder», men nektet for å ha spyttet på henne. Han nektet også for å ha forsøkt å kvele kvinnen, og at han ikke hadde sparket henne. Han nektet også for å ha truet med å drepe henne.

Fulgte kvinnen hjem

Etter krangelen fulgte han etter kvinnen, for å sjekke at hun gikk hjem til sin egen leilighet. Senere på kvelden låste han seg inn i kvinnens leilighet, og la seg i senga hennes. Der lå han da kvinnen kom hjem fra sykehuset, der hun var blitt undersøkt av helsepersonell og fått medisinsk behandling for det som skjedde tidligere på dagen.

I et avhør fortalte kvinnen om massiv vold fra tiltaltes side, spytting, stramming av skjerf rundt halsen, slag med knyttet hånd og spark mot kroppen – samt lugging, klyping, kloring, risting og dytting mot veggen.

Kvinnen fortalte i avhør at hun var som «en dukke», og gråt mens mishandlingen sto på. Fotodokumentasjon viste at kvinnen hadde sår, rifter og blåmerker over hele kroppen.

Retten var ikke i tvil om at mannen hadde «utøvet massiv vold» mot kvinnen.

Bistandsadvokaten ba retten se tiltalte på mildeste måte

Bistandsadvokaten til personer som har blitt utsatt for vold, ber gjerne om oppreisning for sine klienter. Det gjorde ikke bistandsadvokaten til kvinnen: Hun ønsket ikke at samboeren – de to har flyttet sammen – skulle straffes for det han var tiltalt for.

Bistandsadvokaten la derfor ikke ned påstand om erstatning, men påstand om at tiltalte skulle anses på mildeste måte av retten.

Det er svært uvanlig.

Retten valgte ikke å legge vekt på kvinnens ønske, men fant noen formildende punkter. Blant annet hadde det tatt halvannet år før saken kom opp for retten. Tiltalte kunne ikke lastes for det. Dermed satte retten ned straffen til 90 dagers ubetinget fengsel.

Artikkeltags