Geir signerte milliardavtale – kan gi 15.000 norske årsverk

AVTALE: Geir Håøy sammen med Nasser Hassan Al-Naimi i Barzan Holdings. Foto: Kongsberg Gruppen

AVTALE: Geir Håøy sammen med Nasser Hassan Al-Naimi i Barzan Holdings. Foto: Kongsberg Gruppen

Artikkelen er over 1 år gammel

Kongsberg Gruppen har inngått en samarbeidsavtale i Qatar som vil gi 15.000 norske årsverk.

DEL

(Vestviken 24) Avtalen innebærer langsiktige teknologiutviklingsprogrammer innen forsvar, maritim industri og digitalisering, melder KOG i en pressemelding tirsdag.

Konsernsjef Geir Håøy - fra Stokke - var nylig i Qatar for å signere avtalen. Avtalen vil ventelig også være positiv for datterselskapet Kongsberg Maritime, som har mange hundre arbeidsplasser i Vestfold, først og fremst i Horten, men en del også i Sandefjord.

Det første programmet i forbindelse med samarbeidet vil bli leveranse av kommunikasjon, digitalisering og tårnløsninger for militære kjøretøyer, et program med et potensial i størrelsesorden 15 milliarder kroner over de neste åtte årene.

I pressemeldingen skriver Kongsberg Gruppen (KOG) at programmet vil bli det største i Kongsberg Gruppens historie og medføre 15.000 norske årsverk og involvere over 170 norske underleverandører.

LES OGSÅ: Har ansatt ni nye – vil ha 11 til i år

Eget selskap

– Kjøretøysprogrammet vil bli Kongsberg Gruppens største enkeltavtale noensinne og medfører omfattende norsk verdiskapning og høyteknologiske arbeidsplasser i mange år fremover. Potensialet er i størrelsesorden 15 milliarder kroner for Kongsberg Gruppen. Om lag 15.000 norske årsverk og mer enn 170 norske små- og mellomstore virksomheter vil bli involvert i programmet over de neste åtte årene, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen.

Til kjøretøysprogrammet skal KOG levere løsningene «PROTECTOR Remote Weapon Station» og «Medium Caliber Turret», tårnløsninger utviklet for økt personellbeskyttelse.

Kongsberg Gruppen har sammen med Qatars myndigheter etablert et eget selskap, BK Systems, som vil ha hovedkontor i Qatar Science & Technology Park og ha en administrerende direktør fra Kongsberg Gruppen.

– BK Systems blir et viktig selskap for utviklingen av teknologi og løsninger innen forsvar, digitalisering og maritim industri i Qatar, og etableringen av dette samarbeidet viser at norsk høyteknologiindustri er verdensledende og etterspurt. Vi ser betydelige muligheter og potensial for norsk industri og teknologiutvikling med denne etableringen, sier Håøy.

LES OGSÅ: Åpner kontor i Silicon Valley

KJØRETØY: Kongsberg Gruppen skal levere tårnløsninger, og digitaliserings- og kommunikasjonsløsninger til 490 pansrede kjøretøyer levert av franske Nexter. Foto: Kongsberg Gruppen

KJØRETØY: Kongsberg Gruppen skal levere tårnløsninger, og digitaliserings- og kommunikasjonsløsninger til 490 pansrede kjøretøyer levert av franske Nexter. Foto: Kongsberg Gruppen

– Gledelig

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen kommenterer nyheten fra Kongsberg Gruppen.

–  Det er veldig viktig og bra at norsk forsvarsindustri vinner kontrakter i utlandet. Det gir arbeidsplasser og utvikling av ny teknologi, sier næringsminister Røe Isaksen.

–  Det er også gledelig at kontrakten ifølge Kongsberg Gruppen vil kunne involvere mer enn 170 norske underleverandører og bidra til å sysselsette 15.000 norske årsverk. Vi kan være stolt av at vi har en norsk forsvarsindustri som har teknologi, kompetanse og konkurranseevne til å lykkes internasjonalt, sier Røe Isaksen.

Kongsberg Gruppen har 7.000 medarbeidere i mer enn 25 land og hadde i 2017 driftsinntekter på 14,5 milliarder kroner. Den norske stat eier halvparten av selskapet.

Handelen av aksjen i Kongsberg Gruppen ble stoppet i påvente av den store nyheten, men er nå i gang igjen.

I skrivende stund stiger selskapet sju prosent på Oslo Børs.

Artikkeltags