Gå til sidens hovedinnhold

Sender sjokoladen via Sverige – slik unngår Hval norske avgifter

Artikkelen er over 4 år gammel

Avgiftssmutthull gjør det billigere å sende sjokoladen via Sverige før den kommer tilbake til norske kunder.

For abonnenter
(Vestviken 24)

Hval Sjokoladefabrikk har kastet seg på en trend hovedkonkurrentene Nidar og Freia allerede benytter seg av, skriver Aftenposten.

Ettersom svenskenes sukkeravgift er langt lavere enn i Norge, blir sjokoladen sendt til et svensk lager, som pakker om sjokoladen og sender det tilbake til norske nettkunder. Siden alle pakkene har en verdi som er lavere enn den tollfrie grensen på 350 kroner, slipper kundene moms og toll på varene.

– Når du kjøper en sjokolade i Norge, kan opptil halve utsalgsprisen være sukkeravgift og moms. Når vi selger via Sverige, forsvinner alle disse avgiftene, sier daglig leder for Hval Sjokoladefabrikk, Rolf Rune Forsberg, til Aftenposten.

500 tonn går over grensen

Dette har det svenske selskapet Net Trade Group nytt godt av. De har solgt godteri til nordmenn via post siden 2012, da de startet det svenske nettselskapet Maxgodis.se. I år er det anslått at de vil sende rundt 500 tonn godteri over grensen.

For mens den norske avgiften er på 20 kroner per kilo ferdig produkt, er den i Sverige bortimot fraværende.

Med et kart forklarer Aftenposten hvordan sjokoladen blir produsert i Oslo, Trondheim og Sandefjord og sendt til Växsjø i Sverige. Derfra blir sjokoladen sendt via lastebil til til Langhus utenfor Oslo og videre ut til norske kunder.

Tredoblet overskuddet

Hval Sjokoladefabrikk tredoblet overskuddet fra 600.000 kroner i 2015 til 1,7 millioner i fjor.

– Det var i hovedsak to ting som skjedde: Kronen styrket seg litt, og råvareprisene gikk tilbake litt, har Forsberg sagt til Sandefjords Blad.

Omsetningen holdt seg stabilt på rundt 45 millioner kroner. Fjorårets godterikrig bidro til å øke volumet, og en periode måtte fabrikken holde åpent døgnet rundt for å produsere nok smågodt.

Les også: Tredoblet sjokolade-overskuddet, og skal ut i flere butikker

Kommentarer til denne saken