Gå til sidens hovedinnhold

Netthandelens hovedstad ligger i Vestfold

Artikkelen er over 5 år gammel

Norge må få vite at Sandefjord er landets netthandelshovedstad. – Og IT er nøkkelen til videre vekst, sier en av landets fremste eksperter på næringsklynger.

(Vestviken 24)

Sandefjord har de siste 20 årene gått fra null omsetning i netthandel til snart 10 milliarder. Vi er hjemstedet til aktører som Komplett, Fjellsport og Skitt Fiske for å nevne noen.

Industriområdet på Kullerød har vokst fram til å bli landets sannsynligvis største konsentrasjon av netthandelsbedrifter. En slik næringsklynge kan være spiren til videre vekst. For Sandefjord og for Norge. Men da må man ha en bevisst strategi.

Les også: Marked.no vil også levere maten hjem til deg

Må ha et mangfold

Professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI har forsket på næringsklynger i 20 år. Han var rektor ved BI da de hadde en avdeling på Framnes, og vet godt at Sandefjord kan kalle seg netthandelens viktigste by. Han mener IT er nøkkelen til videre vekst.

– Nå kan snart hvem som helst drive netthandel, og så kan andre ta seg av lagerdriften. Nå gjelder det å kommunisere at netthandelen foregår i Sandefjord, mener han.

Den som bygger opp et norsk Ali Baba, bør befinne seg i Sandefjord.

torger Reve, professor BI

Reve viser til kinesiske Ali Baba, som er verdens største netthandelssted. De har ikke én eneste vare på lager. At dette bør være mulig i Sandefjord, er ikke professoren i tvil om.

 

– Den som bygger opp et norsk Ali Baba, bør befinne seg i Sandefjord, mener han.

Her ligger det meste til rette for videre vekst. Vi har de store lokomotivene, og en rekke små spesialbedrifter. Reve mener det er viktig at næringsklyngen kommer over en viss størrelse.

– Det er viktig at det hele tiden spinnes av nye bedrifter. Og husk at underskogen av småbedrifter er kjempeviktig. Det er det som er klyngen, sier han.

At bedriftene på stedet utfyller hverandre med ulike oppgaver - fra IT, emballasje og markedsføring - er nødvendig.

– Da vil det dukke opp muligheter man ikke ser i dag, mener BI-professoren.

For å sette større krefter bak markedsføringen av netthandelsbyen, mener han det trengs en egen «klyngeorganisasjon», en næringsforening for å tiltrekke seg flere i bransjen til byen.

Utdanning i regionen

For å få fram nye idéer og videre vekst er det også nødvendig med kompetanse. Den kompetansen bør hentes fra en høyskole i nærheten. På den nyfusjonerte Høgskolen i Sørøst Norge (Buskerud, Vestfold og Telemark) bør det ligge muligheter. Dekan ved skolens egen handelshøyskole, Hans Anton Stubberud, forteller hva de kan tilby dem som vil inn i netthandelsbransjen.

 

– Kompetansen som trengs til netthandel er sammensatt. Vi mener vi har noen gode tilbud som kan være nyttige, sier han.

Skolen kan tilby masterstudier innen innovasjon og ledelse. Vil du helt opp på forskernivå, har skolen et tilbud i markedsføring. Flere bachelorstudier er også mulig, blant annet i økonomi og ledelse. Det er også innslag av logistikk i studiene.

Og hvis bransjen har egne ønsker, er det best å kontakte høyskolen selv for en dialog.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.