Gå til sidens hovedinnhold

Kampanje mot svart arbeid: – Prøver å få kundene over på konto

Artikkelen er over 5 år gammel

Useriøse håndverkere? Nei takk! Det er holdningskampanjen #Medbyggernes tydelige beskjed.

(Vestviken 24)

– Dette er noe vi ikke kunne si nei til. Vi ønsker å støtte kundene våre, og hovedtyngden av omsetningen vår ligger i proffmarkedet, sier Jan Erik Andresen, daglig leder på Optimera/Montér på Træleborg i Tønsberg.

Torsdag var #Medbyggerne utplassert på stander hos byggevarehus rundt omkring i Vestfold, blant annet hos Optimera/Montér. De er der for å synliggjøre seg selv og opplyse om viktigheten av å handle håndverkstjenester på den lovlige måten.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

– Ta kontakt ved mistanke

Holdningskampanjen har pågått en god stund allerede, og du har kanskje sett logoen på håndverksbiler i fylket. Kampanjen er et samarbeid mellom fylkesmannen, fylkeskommunen, Skatt Sør, Arbeidstilsynet, politiet, KS, KIV, NHO, LO og byggebransjen i Vestfold.

Det anslås at det blir utført svart byggearbeid for ti milliarder kroner i året – bare i Vestfold.

Les også: Stor kampanje i Vestfold nå: Svart byggearbeid for 10 milliarder pr. år

– Det er enorme summer som blir unndratt beskatning, men vi ser ingen fordeler med å velge svart arbeid. Hvis det går galt har man ingen rettigheter, sier Helge Dammen i Skatt Sør.

Om man mistenker noen for å drive svart arbeid, oppfordres man til å ta kontakt med Skatteetaten. Men man bør også gjøre en sjekk selv.

– En enkel kontroll alle kan gjøre er å sjekke at de som utfører arbeid har et organisasjonsnummer i Brønnøysundregistret eller på Proff. Det er ingen unnskyldning for ikke å sjekke opp det, sier Dammen.

Les også: Kronikk: Felles dugnad mot useriøse aktører i bygg og anlegg

Vanskeligere å betale svart

Men også byggevarehusene kan bidra i kampen mot svart arbeid. Andresen sier de gjør flere tiltak for å gjøre det vanskeligere å betale svart.

– Vi prøver å få flest mulig av kundene våre over på konto, og har sagt at vi vil hjelpe til med å hente ut info om bedrifter. I tillegg prøver vi å spørre kunder om hvem som gjør jobben hos dem, og veileder og tipser dem om håndverkere, sier Andresen.

Hos Optimera/Montér har de opplevd en markant nedgang i antall kontantbetalinger de siste årene.

– Det er mye mindre kontantbetaling i dag enn for noen år tilbake. Det gir oss en trygghet, sier Andresen.

Les også: Snart vil du møte på håndverkere med denne logoen

Det kan også ha noe med de siste års regelinnstramminger å gjøre. Fra 1. januar 2011 kom det en ny lov som sier at retten til skattefradrag og fradrag for merverdiavgift bortfaller ved kontantutbetalinger på 10.000 kroner eller mer.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.