Kommunene skal bestrebe seg på å skrive så folk forstår

TUNGE FORMULERINGER: - Byråkratiet har hatt en skrivestil som har vært preget av tunge formuleringer, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

TUNGE FORMULERINGER: - Byråkratiet har hatt en skrivestil som har vært preget av tunge formuleringer, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vestfold fylkeskommune, Tønsberg kommune og Re kommune får til sammen 60.000 kroner i støtte fra KS-programmet Klart språk i kommunesektoren.

DEL

(Vestviken 24) KS har delt ut totalt 1,5 millioner kroner til klarspråkarbeid i 44 kommuner og fylkeskommuner.

Bryåkratisk stil

– KS vil motivere flest mulig til å komme i gang med klarspråksarbeid. Den byråkratiske skrivestilen har vært preget av tunge formuleringer og smitte fra kompliserte lovtekster. Klarspråk handler om å sette seg i lesernes sted og skrive så folk forstår, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

LES OGSÅ: Fornøyd med raskt kommuneoppgjør

Støtten skal blant annet gå til skrivekurs og til å forbedre språket i brev, skjemaer og nettekster.

– Kommuner og fylkeskommuner har de samme oppgavene og kommuniserer med like målgrupper. Derfor er potensialet for deling stort, sier Helgesen.

Stor interesse

I år fikk KS inn 50 søknader om støtte. Det er 21 flere enn i fjor.

– Vi er glade for at interessen har vært så stor. Det viser at mange kommuner og fylkeskommuner ønsker å ta tak i språket sitt. De kommuniserer med innbyggere i alle livets faser, og av og til i sårbare situasjoner. Da er språket ekstra viktig, sier Helgesen.

LES OGSÅ: Mette Vikan Andersen er ny kommunaldirektør i Tønsberg kommune

Juryen for støtteordningen består av representanter fra kommunesektoren, Språkrådet og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), og har vært ledet av områdedirektør i KS, Inger Østensjø.

Støtteordningen er en del av pro­grammet Klart språk i kommunesektoren som skal vare fram til 2020. Hittil har over 100 kommuner og fylkeskommuner deltatt på regionale kurs i klart språk, og mange har startet opp eget arbeid.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet er med på å finansiere KS-programmet.

Artikkeltags