Gå til sidens hovedinnhold

Nei, tollvesenet kobler ikke offentlig registre og sosiale medier

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flere medier har den siste tiden omtalt hvordan Tolletaten tar i bruk ny teknologi for en smartere grensekontroll. 

BAKGRUNN: Nytt verktøy: Dette kan avgjøre om du blir stoppet i tollen

Artikkelen beskriver et bilde hvor Tolletaten kobler alle offentlige registre og sosiale medier for å avgjøre hvem som skal bli stoppet i tollkontroll. Dette er ikke en presis beskrivelse av virkeligheten. Det Tolletaten har gjort nå er å gjøre tilgjengelig informasjon fra interne registre på en enklere måte slik at tjenestemenn slipper å bruke mye tid på å slå opp i ulike registre én etter én.

Dette er en smartere måte å jobbe som vil gi bedre datakvalitet og som styrker bekjempelse av smugling og kriminalitet. Fortsatt vil tolleren, skannere og narkotikahunder ha de viktigste rollene på grensen.

Les også

Stakk fra tollerne og politiet

 

Når Tolletaten skal anskaffe nye IT-systemer må vi samtidig sørge for at framtidige muligheter for informasjonsinnhenting vurderes. Dette har Tolletaten gjort ved å peke på eventuelle muligheter for å hente inn informasjon i framtiden. Vi har forståelse for at det reises spørsmål om dette, men et slikt system er ikke aktuelt i dag.

Vi er vårt ansvar bevisst og vil til enhver tid sørge for at vi har hjemmelsgrunnlag for informasjon vi skal samle inn eller koble sammen. Og vi skal sikre at informasjon vi samler inn og analyserer ikke kan misbrukes, heller ikke av etatens egne medarbeidere. Informasjon skal benyttes i samsvar med samfunnsoppdraget vi har. Tolletaten ønsker å ligge i front for å utnytte teknologiske muligheter og utøve samfunnsoppgavene mer effektivt.

Les også

Fylte koffertene med khat - tatt på Torp

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.